Tarihi Şahsiyetler

Muaviye bin Süfyan Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Ebû Abdirrahmân Muâviye b. Ebî Süfyân Sahr b. Harb b. Ümeyye el-Ümevî el-Kureşî (ö. 60/680) Sahâbî, Emevî hilâfetinin kurucusu (661-680).

602 veya 603 yılında Mekke’de doğdu. Ebû Süfyân ile Hind bint Utbe b. Rebîa’-nın oğlu, Ümmü Habîbe bint Ebû Süfyân”dan dolayı Hz. Muhammed’in kayın­biraderidir. Resûlullah’ın peygamberliği­ni ilân etmesinden sonra Kureyş’in diğer ileri gelenleriyle birlikte İslâm’a cephe alan ve Bedir Savaşı’nın ardından üstlen­diği Mekke liderliğini şehrin fethine ka­dar sürdüren babasının gözetiminde bir şehzade gibi büyüdü ve onunla birlikte fetih sırasında müsiüman oldu. Müellefe-i kulûbdan sayıldığı için Huneyn ganimet­lerinin dağıtımında payına fazla miktar­da para ve mal ayrıldı.

Müslüman olduktan sonra Hz. Peygam-ber’e kâtiplik ve onun vefatının ardından Suriye üzerine gönderilen dört ordudan birinde kumandan yardımcılığı yapan Mu­âviye, 17’de (638) Hz. Ömer tarafından önce Ürdün, ertesi yıl Dımaşk valiliğine ta­yin edildi. 19 (640) yılından sonra halife­nin emriyle Filistin’in sahil şehirlerinden Kaysâriye. Askalânve TrablusşanYı aldı, sahillere karakollar kurup asker yerleştir­di. Bu arada Bizans’tan kalma tersane­lerden yararlanarak İslâm donanmasın­da ukdeniz birliklerini teşkil etti. Arkasın­dan sahillere yakınlığı dolayısıyla tehlike oluşturan Kıbrıs’a sefer düzenlemek için halifeden izin İstediyse de alamadı. Hz. Osman döneminde Filistin. el-Cezîre, Hu­mus ve Kınnesrîn’in de uhdesine verilme­siyle Suriye genel valiliğine getirilen Mu­âviye yeni halife ile olan akrabalığı saye­sinde daha rahat hareket etmeye başladı. İslâm öncesinde Suriye’ye yerleşmiş bu­lunan Benî Kelb’den bir kadınla evlenip bölgenin en büyük kabilesini arkasına al­dı ve birkaç yıl sonra halifenin de aynı ka­bileden bir kadınla evlenmesini sağlaya­rak aralarındaki yakınlığı pekiştirdi. Böy­lece Kelbîler’e ve halifeye dayandırdığı güç ve itibarını gittikçe arttırdı; kendisine çok bağlı disiplinli bir ordu kurmanın yanın­da başarılı yönetimiyle bölge halkının gönlünü kazandı. 27 (648) yılında Kıbrıs’a bir donanma gönderilmesi hususunda Hz. Osman’ı ikna eden Muâviye, yolladığı 1700 parçalık filo ile adayı kan dökmeden yılda 7200 altın haraca bağladı; beş yıl sonra da ikinci bir sefer düzenleyip bura­ya 12.000 kişiiik bir ordu yerleştirdi.

İlgili Makaleler