Filozof Biyografileri

Melville Jean Herskovits Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HERSKOVITS, Melville Jean (1895-1963) ABD’li antropolog. Zenci kültürleri üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınır.

10 Eylül 1895’te Ohio Eyaleti’nde Bellefontaine’ de doğdu, 25 Şubat 1963’te Illinois Eyaleti’nde Evanston’da öldü. Hebrew Union College ve Cincinnati Üniversitesi tarih bölümüne devam etti. I. Dünya Savaşı sırasında Fransa’da görev yaptı. Terhis olduktan sonra Fransa’da Poitiers Üniversitesi’nde öğrenimini sürdürdü. 1919’da öğrenimini tamamladı ve ABD’ye döndü. 1920’de Chicago Üniversitesi’nde lisansüstü, 1923’te New York’da Columbia Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını tamamladı. Franz Boas’ m öğrencisi ve onun çağdaş antropoloji anlayışının, tümevarımcı yaklaşımının önde gelen uygulayıcılarından biri oldu.

1923-1926 arasında Columbia Üniversitesi’nde antropoloji dersleri verdi. 1927’de Illinois’teki North-western Üniversitesi’nde yardımcı profesör olarak çalışmaya başladı. Ulusal Araştırma Komitesi’nin bursuyla ABD’deki zenciler konusunda araştırmalar yaptı. Bu alandaki ilk çalışması olan The American Negro: A Study in Racial Crossing (“Amerikan Zencisi: Irk Karışımı Üzerine Bir İnceleme”) 1928’de yayımlandı.

Herskovits 1935’te Norhwestern Üniversitesi’nde profesör ve 1938’de antropoloji bölümü başkanı oldu. Bu görevleri sırasında, ABD’de ilk kez Afrika konulu ders programlan uyguladı. Böylece F. Boas’ın Kuzey Amerika kabileleri üzerine yoğunlaştırdığı ilgiyi Afrika kültürlerine yöneltti. Batı Afrika, Haiti, Antiller, Brezilya ve Güney Sahra’da alan araştırmaları yaptı. Özellikle zenci folkloru ve etnolojisi alanında önemli yapıtlar verdi.

1945’te Amerikan Folklor Derneği’nin başkanı olan Herskovits, kültür alışverişi, kültürdeki değişmelerin dinamiği ve kültürün göreceliği konularında sürdürdüğü çalışmalarıyla bu alana önemli katkılarda bulundu.

•    YAPITLAR (başlıca): The American Negro: A Study in Racial Crossing, 1928, (“Amerikan Zencisi: Irk Karışımı Üzerine Bir inceleme”); Dahomey, 2 cilt, 1938; The Economic Life of Primitive Peoples, 1940, (“İlkel Kavimle-rin İktisadi Yaşamı”); Myth of Negro Past, 1941, (“Zenci Geçmişi Efsanesi”); Man and His Work, 1948, (“İnsan ve Yapıtları”);Economic Anthropology, 1952, (“İktisadi Antropoloji”); The Human Factor in Changing Africa, 1962, (“Değişen Afrika’da İnsan Unsuru”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler