Tarihi Şahsiyetler

Masurius Sabinus Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SABINUS, Massurius ( ? – 60) Romalı hukukçu. Roma Imparatorluğu’nun ilk lisanslı hukukçusu ve Sabinus Okulu’nun kurucusudur.

Doğum yılı ve yeri bilinmemektedir. Bazı kaynaklar ölüm tarihini 64 olarak verir. Ölüm yeri de bilinmemektedir. Yoksul düşmüş kent kökenli bir aileden gelmektedir. Yaşamı hakkında bilinenler azdır. İmparator Tiberius döneminde (14-37) hukukçu olarak adı duyulmaya başladı. Kendisine hukuk konularında başvuran vatandaşlara imparator adına yanıt vermesini sağlayan bir ayrıcalık (ius responendi) tanınınca, Roma’ nın ilk lisanslı hukukçusu oldu. Yaşamını hukuk dersleri vererek kazandı.

Sabinus, hukuk alanında, Augustus döneminin ünlü hukukçusu C.Ateius Capito’nun izleyicisi olmasına karşın Capito’yu aşmış ve kendi adıyla tanınan hukuk okulunu kurmuştur. Sabinus’un kurduğu hukuk okulu, öğrencisi C.Cassius Longinus’tan dolayı kimi zaman Cassius Okulu olarak da anılmaktadır. Sabinus Okulu, sonradan Proculus Okulu olarak adlandırılan ve Capito’nun çağdaşı hukukçu M.Antistius Labeo’dan etkilenen okulla çatışmaya düşmüştür. Profesyonel bir hukukçu olan Proculus ve Sabinus’un görüşleri arasında bilimsel anlamda bir ayırım yapma girişimleri sonuçsuz kalmıştır. Buna karşın, iki okul arasında uygulamada büyük farklar vardır.

İlgili Makaleler