Filozof Biyografileri

Lodovice Ferrari Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

FERRARI, Ludovico (1522-1565) İtalyan matematik bilgini. Dördüncü dereceden cebirsel denklemlerin çözüm yöntemini bulmuştur.

2 Şubat 1522’de Bologna’da doğdu, 5 Ekim 1565’te aynı kentte öldü. Babasının ölümünden sonra amcasının yanma sığınan ve düzenli bir eğitim göremeyen Ferrari, 15 yaşındayken, ünlü hekim ve matematikçi Cardano’nun yanında çalışmak üzere Milano’ya gönderildi. Cardano, olağanüstü zekâsı ve öğrenme yeteneğiyle parlayan bu genci ev işlerinden alıp öğrencileri arasına kattı; Latince, Yunanca ve matematik öğrettikten sonra kendisine yazman yaptı. 1540’ta Milano’da matematik dersleri vermeye başlayan ve cebirsel bir çözüm yönteminin öncelik hakkı konusunda çağın ünlü matematikçilerinden Tartaglia ile aralarındaki tartışma nedeniyle 1548’den sonra ünü giderek artan Ferrari, 1565’e değin Mantova Kardinali’nin hizmetinde çalıştı. Yaşamının son yılını Bolog-na Universitesi’nde ders vererek geçirdi.

Cardano ile birlikte üçüncü dereceden denklemler üzerinde çalışan ve Cardano’nun çözümlerinde kullandığı formüllere geometrik karşılıklar bulan Ferrari’nin matematiğe en önemli katkısı, bugünkü gösterimle x4+ax2+b=cx biçimindeki dördüncü dereceden denklemlerin çözümü için geliştirdiği yöntemdir. Dördüncü dereceden denklemleri üçüncü dereceye indirgemeye dayanan Ferrari’nin çözüm yöntemi, Cardano’nun 1545’te yayımladığı Ars Magna (“Büyük Sanat”) adlı ünlü kitabında yer aldı. Temelde üçüncü derece denklemlerin çözümüne ilişkin yöntemleri içeren bu kitap, Cardano’yu savunan Ferrari ile Tartaglia arasında uzun yıllar süren bir tartışmanın başlamasına yol açtı. Sözü geçen yöntemleri, yayımlamaması koşuluyla Cardano’ya kendisinin anlattığını öne süren Tartaglia ile bu yöntemlerin Tartaglia’dan çok önce Skipion’lu Ferro tarafından geliştirildiğini öne süren Ferrari arasındaki anlaşmazlık, 1548’de Milano’da, yetkili kişilerden oluşan bir kurulda tartışılarak Ferrari’nin haklı bulunmasıyla sonuçlandı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler