Tarihi Şahsiyetler

Licinius Crassus Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Licinius Crassus (İÖ 115-53)

Romalı siyaset adamı. Birinci Triumvirlik’in kurucularındandır.

Marcus Licinius Crassus Dives’in doğum yeri bilinmiyor. İÖ 9 Haziran 53’te Karrhai (bugün Irak’ta) yakınlarında öldü. Genç bir subayken siyasete atıldı. Sulla ile Gaius Marius arasındaki savaşta Sulla’yı destekledi. Marius İÖ 87’de Roma’yı ele geçirince kentten kaçtı. Sulla İÖ 82’de yönetime geçince Roma’ya döndü. Sulla’nın diktatörlüğü bir iç savaşa yol açınca bu duruma son vermek ve yeni bir hükümet kurmak için Sulla’ya karşı mücadeleye girişti. Sulla’nın ölümünden sonra yaptığı servetini artırdı. İş alanındaki başarılarıyla dönemin en önemli kişilerinden biri oldu.

İÖ 73’te praetor’luğa getirildi ve Spartacus önderliğinde Campania’da başlayan büyük ayaklanmayı bastırdı. İÖ 70’te Pompeius’la birlikte konsüllüğe seçildi. Pompeius’un güçlenmesi Licinius Crassus ile Caesar’ı korkutuyordu. Önceleri Catilina’nın Pom-peius’a karşı düzenlediği darbe girişimlerini destekle-diyse de İÖ 63’teki girişime arka çıkmadı.

İÖ 60’ta Licinius Crassus, Pompeius ve Caesar aralarında gizli bir antlaşma yaptılar. Birinci Trium-virlik adı verilen bu antlaşma ile bütün siyasi sorunlarda birlikte hareket etmeye karar verdiler. Licinius, İÖ 55’te Pompeius ile birlikte konsül oldu. Ardından Partlar’la savaşmak üzere büyük bir orduyla doğuya gitti. Fırat Irmağı’nın ötesinde büyük topraklar elde etmek istiyordu. Mezopotamya’ya dek ilerledi. Fırat’ı geçerek Dicle üzerindeki Seleukeia’ya girmek istediğinde büyük bir direnmeyle karşılaştı. Karrhai’ye çekildi, buradan ayrılmak için hareket ettiğinde Part süvarilerinin hücumuna uğradı. Part komutanıyla yaptığı konuşma sırasında öldürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler