Filozof Biyografileri

Leon Duguit Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DUGUIT, Leon (1859-1928) Fransız, hukukçu. Pozitivist hukuk anlayışıyla çağının hukuk kuramını etkilemiştir.

4 Şubat 1859’da Gironde Libourne’da doğdu. 18 Aralık 1928’de Bordeaux’da öldü. Hukuk öğrenimini Bordeaux Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladıktan sonra, 188l’de hukuk doktoru oldu. Aynı yıl Cacn Hukuk Fakültesi’ne profesör atandı. 1886’da, Bordeaux Hukuk Fakültesi’nde göreve başladı, 1919’da bu fakültenin dekanı oldu.Duguit etkili bir hukuk öğreticisi, bir anayasa hukukçusu ve idare hukuku uzmanı olmasının yanı sıra, hukuk düşünürü olarak da büyük ün yaptı. Bu ünü en çok, geleneksel hukuk kuramlarını kıyasıya eleştirmiş ve sarsmış olmasından doğmuştur.

Duguit’nin hukuk kuramlarının kaynağı, dersleri olmuştur. İlk önemli yapıtı, 1901’de yayımladığı L’etat, le droit objectif et la loi positive (“Devlet, Objektif Hukuk ve Pozitif Yasa”) başlığım taşır. Bundan sonra çıkardığı ve 20.yy düşüncesini derinden etkileyen başyapıtı ise, yayımı 1921’den 1925’e kadar süren beş ciltlik Traite de droit constitutionnel’ dir (“Anayasa Hukuku”). Önce yazdığı kitaplar bu başyapıta hazırlık, daha sonra yazdıkları ise onun derinleştirilmesi niteliğindeki çalışmalardır.

Duguit, bir ara politikaya da girmiş, 1908’de Bordeaux Belediye Meclisi üyeliğine seçilmiştir. Daha sonra Gironde’dan genel seçimlere katılmışsa da, ikinci turda adaylıktan çekilmiştir.

Genel olarak hukuk, özel olarak da anayasa hukuku ve devlet konularındaki görüşleriyle hukuk doktrinine gerçek bir katkı getiren yazarın, dikkati çeken ve bütün düşüncesini belirleyen yanı, kendine özgü bir yöntemle hukuk sorunlarını incelemiş olmasıdır. Duguit’nin özgünlüğü her şeyden önce yönte-mindedir.

İlgili Makaleler