Tarihi Şahsiyetler

Lech Wałesa Kimdir, Hayatı, Biyografi, Hakkında Bilgi

WALESA, Lech (1943)

Polonyalı sendikacı. Dayanışma hareketinin önderidir.

29 Eylül 1943’te Popowo’da doğdu. Yoksul bir marangozun sekiz çocuğundan biriydi. Lipno’da devlet meslek okulunu bitirdikten sonra 1966’da Baltık Kıyısı’ndaki Gdansk’a giderek Lenin Tersane-si’nde elektrikçi olarak çalışmaya başladı. Aralık 1970’te yiyecek fiyatlarının artırılmasına karşı işçilerin başlattığı grevler sırasında Lenin Tersanesi’nde grev komitesi başkanlığı yaptı. Birçok işçinin ölümüyle sonuçlanan bu olaylardan sonra PBİP (Polonya Birleşik İşçi Partisi) genel sekreterliğine getirilen

E.Gierek’in iktisadi önlemleri de başarılı olmayınca ve temel gereksinim mallarının fiyatları yükselince 1976’da Ursus ve Random’da işçiler yeniden greve gittiler. Bu olaylar sırasında işten atılan Walesa sürekli iş değiştirmek zorunda kaldı ve işçiler arasındaki çalışmaları nedeniyle birkaç kez hapse girip çıktı. Bu yıllarda PBİP’den Jacek Kuron’un öncülük ettiği Toplumsal Oz-Savunma Komitesi (KOR) hareketiyle ilişki kurarak öteki işçi önderleriyle birlikte gizli Özgür Baltık Kıyısı işçileri Sendikası’mn kuruluşunda yer aldı.

14 Ağutos 1980’de ücretlerin artırılmasının yanı sıra bağımsız sendika kurma hakkı verilmesini de içeren 21 maddelik bir istemler listesiyle greve giden ve Lenin Tersanesi’ni işgal eden işçilerin, hareketi yönlendirmek için seçtikleri üç kişiden biri oldu. Grevin Baltık Kıyısı boyunca yaygınlaşması üzerine 17 Ağustos’ta kurulan Fabrikalar Arası Grev Komitesinin başkanlığına getirildi. 30-31 Ağustos’ta başbakan yardımcısı M.Jagielski ile görüşerek bütün işçi istemlerinin kabul edildiği Gdansk Antlaşması’nı imzaladı ve Eylül 1980’de kurulan Dayanışma (Soli-darnosc) adlı işçi sendikasının başkanlığını üstlendi, işçi eylemlerinin giderek radikal bir nitelik kazanması üzerine daha ılımlı bir tutum benimsedi ve 9 Şubat 1981 ’de başbakanlığa getirilen general Jaruzelski’ye sorunların çözümü için zaman tanınmasından yana oldu. Ancak Bydgoszcz’da sendika militanlarının dövülmesi olayının ardından 13 milyon işçiyi kapsayan dört saatlik bir uyarı grevine gidildi. Dayanışma’nın başlıca istemleri arasında yer alan tarım işçilerinin sendikalaşabilmesi için Köylü Dayanışmasinın kurulmasının resmen kabul edilmesine karşın artan yiyecek sıkıntısı ve sürtüşmeler, olayların sürmesine yol açtı.