Filozof Biyografileri

Kratippos (Atinalı) Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

KRATİPPOS [Atinalı] (İÖ l.yy) Anadolulu filozof. Tinin tanrısal bir nitelik taşıdığı görüşünü savunmuştur.

Lesbos (Midilli) Adası’nda doğdu, sonra Atina’ ya ve Roma’ya gitti. Gezimci görüşleri yaymaya çalıştı. Felsefe alanındaki geniş bilgisi, etkili konuşması nedeniyle ünü hızla yayıldı. IO 44’te Atina’da Gezimci Okul’u yönetti. Caesar kendisini Roma yurttaşlığına aldı. Cicero ile yakın ilişkiler kurdu, onun oğluna felsefe okuttu.

Kratippos’un Gezimcilik’e katkısı, düşlerin yorumunda uyguladığı yöntemdir. Düşte görülen olaylara dayanarak, gelecekle ilgili birtakım sonuçlar çıkarmaya çalışmış, böylece bilinçaltının ilkel bir incelemesini yapmıştır. Cicero’nun, De Officiis (“Görevler Üstüne”) adlı yapıtında anlattığına göre, Kra-tippos insan tininin iki önemli işlevi olduğunu ileri sürmüştür. Bunlardan biri gövdeye ilişkin olayların kaynağı oluşu, İkincisi de gövdenin etkisinden kurtularak salt düşünme eylemini gerçekleştirmesidir.

Kratippos’un üzerinde durduğu başka bir konu da toplum içinde bireyin mutluluğunu sağlayacak bir ahlakın geliştirilmesidir. Bu ahlakın ereği “en iyi”, görevi de insan yaşamını düzenlemedir. Kratippos düşüncelerinin ilginçliği nedeniyle Caesar, Brutus, Cicero, Plutarkhos gibi düşünür ve devlet adamlarını etkilemiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler