Tarihi Şahsiyetler

Keops Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

KEOPS (İÖ 26.yy) Mısır firavunu. Kendi adıyla anılan büyük piramiti yaptırmıştır.

Doğum yeri ve yılı bilinmemektedir. İÖ 2570-2550 arasında öldüğü sanılmaktadır. Ölüm yeri bilinmemektedir. Khufu olarak da anılır. 4.Sülale’nin (İÖ 2613-2494) kurucusu olan firavun Snefru ve kraliçe Hetepheres’in oğludur.

İÖ 2590’da firavun olan Keops’un dönemi hakkında pek az bilgi vardır. Nubia’da (Sudan) ve Sina Yarımadası’ndaki anıtlarda adının görülmesi, Mısır egemenliğinin bu bölgelere kadar uzandığını göstermektedir. Sina’da bulunan bir kabartmada bir bedeviyi öldürürken betimlenmiştir.

Keops, Gize’de kendisi için mezar olarak kullanılmak üzere Büyük Piramit’i yaptırdı. Mısır piramitlerinin en büyüğü olan Keops piramidi yaklaşık 53 dönümlük bir taban alanına sahiptir. Başlangıçta yüksekliği yaklaşık 146 metre olan piramitin, bugün yaklaşık 10 metrelik bir kısmı aşınmıştır. Piramitin dış cephesini kaplayan kireç taşları da hemen hemen tamamıyla dökülmüştür. Piramit tanesi ortalama 2,5 ton olan 2.300.000 taş bloktan oluşmuştur.

Keops yüzbinlerce köleyi çalıştırarak Mısır piramitlerinin en büyük ve düzenlisini yaptırmıştır. Dönemi Eski Krallık’m merkezileşme dönemi olarak kabul edilmektedir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler