Filozof Biyografileri

Joseph Deniker Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DENIKER, Joseph (1852-1918) Fransız, antropolog. Irkları fiziksel özelliklerine göre sınıflandırmıştır.

6 Mart 1852’de Astrahan’da doğdu, 18 Mart 1918’de Paris’te öldü. Ailesi Fransız olan Deniker, St. Petersburg Teknoloji Enstitüsünde eğitim gördü ve kimya mühendisi oldu. Bir süre Avrupa’da seyahat ettikten sonra 1876’da Paris’e yerleşti. 1886’da, Rechercbes anatomiques et embryo-logiques sur les singes anthropoides (“insan Biçimli Maymunlar Üzerine Anatomik ve Embriyolojik Araştırmalar”) adlı teziyle bilim doktoru unvanını aldı. 1888’de Paris’teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’ne kütüphane görevlisi olarak atandı. 1891’de, Bibliog-rapbie des travaux scietıtifiques publies par les societes savantes de Franceh (“Fransız Bilim Derneklerince Yayımlanan Bilimsel Çalışmalar Bibliyografyası”) yazmakla görevlendirildi. 1896-1905 arasında Londra’da yapılan IV. Uluslararası Bilimsel Bibliyografya Konferansı’na Fransız delegesi olarak katıldı.

Deniker ırkları saç biçimi, deri rengi, burun biçimi, boy uzunluğu gibi morfolojik özelliklere göre sınıflandırmıştır. Daha sonra sınıflandırmasında bazı değişiklikler yaparak, ırkları 17 grupta toplamıştır.

•YAPITLAR (başlıca): Rechercbes anatomıqucs et embryo-logiques sur les singes anthropoides, 1886, (“İnsan Biçimli Maymunlar Üzerine Anatomik ve Embriyolojik Araştırmalar”); Les races et les peuples de la terre, 1900, (“Dünya Irkları ve Halkları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler