Tarihi Şahsiyetler

John Hunter Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Hunter’ın çalışmaları özellikle karşılaştırmalı anatomi, fizyoloji ve cerrahi üzerinde yoğunlaşmıştır. İnsanda dişlerin anatomisini ve patolojisini doğa tarihi çerçevesinde inceleyen kitabı, ‘dişçilik cerrahisinin de temel yapıtlarından biridir. Atardamarlardan kanın vücuda yayılışım deneysel yoldan tanımlayan Hunter, damar çeperlerinin incelmesinden ileri gelen şişkinlikleri (anevrizma) damarı bu kesimde bağlayarak tedavi eden ilk hekimdir. Sindirim işleminin, o dönemdeki yaygın kanının tersine, bir mayalanma ya da kimyasal bir çözüşme olmadığını açıklamış, şankr ve frengi hastalığını incelemiş, hayvanlarda vücut ısısı, kış uykusu, kuşların hava keseleri, bazı balık türlerinin elektrik ve işitme organları üstüne araştırmalar yapmıştır.

Özellikle cerrahinin bilimsel temellere oturtulmasında öncü olan Hunter, bu alandaki görüş ve yöntemleriyle kendisinden sonra gelen kuşakların çalışmalarını da yakından etkilemiştir.

• YAPITLAR (başlıca): The Natural History of the Human Teeth, 1771, (“İnsan Dişlerinin DoğaTarihi”); Ûhserva-tions on Certain Parts of the Animal Oeconomy, 1786, (“Hayvanlar Dünyasının Bazı Bölümleri Üstüne Gözlemler”); A Treatise on the Venereal Disease, 1786, (“Zührevi Hastalıklar Üstüne Bir İnceleme”); A Treatise on the Blood, Inflammation and Gundshot Wounds, (ö.s.), 1794, (“Kan, İltihaplanma ve Mermi Yaraları Üstüne Bir İnceleme”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler