Filozof Biyografileri

Jean Paul Sartre Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

SARTRE, Jean Paul (1905-1980) Fransız, yazar ve filozof. Varoluşçuluk öğretisini, yazın ürünleriyle işleyerek yaymayı amaçlamıştır.

21 Haziran 1905’te Paris’te doğdu, 15 Nisan 1980’de aynı kentte öldü. Bir deniz subayı olan babası Çin Hindi’nde ölünce, öğrenimini, Paris IV. Henry Lisesinde Almanca öğretmeni olan büyükbabası üstlendi. St.Rochelle’de ortaöğrenimine başladıktan bir süre sonra IV.Henry Lisesi’ne girdi. 1928’de Ecole Normale Superieure’ü bitirdi. Sırasıyla Le Havre’da, Laon’da ve Paris’te lise felsefe öğretmeni olarak görev aldı. Bu arada Berlin’e giderek Institut Français’de bir yıl Alman felsefecilerin üzerinde durduğu sorunları inceledi, özellikle K.Jaspers, M.Heidegger gibi Varoluşçuluk akımının kurucularınca ele alman konuları yakından tanıma olanağını buldu. 1939 Eylül’ünde orduda görevlendirilerek gönderildiği Maginot Hattı’nda Al-manlar’a tutsak düştü. 1941’de bırakılınca Pasteur Lisesi’ndeki eski görevine döndü, sonra Condorcet Lisesi’ne geçti. 1944’te öğretmenliği bırakarak kendini bütünüyle felsefe ve yazın konularındaki çalışmalara verdi. 1945’te ABD’ye gitti, dönüşünde Les Temps Modernes dergisini çıkarmaya başladı. Derginin edebiyat ve felsefe alanında yürüttüğü tartışmalar, Sartre ile Fransız komünistlerinin arasının açılmasına yol açtı.

1964’te Les mots (Sözcükler) adlı yapıtıyla kazandığı Nobel Ödülü’nü almayan Sartre, F.Mauriac, J.Giraudoux, A.Camus, J.Dos Passos, W.Faulkner gibi çağdaş yazarlar üstüne eleştiri yazılarını 1947-1964 arasında Situations (“Durumlar”) adını verdiği dört ayrı deneme kitabında topladı. 1970’te La Cause du Peuple ve 1973’te de Liberation adlı günlük gazetelerin yönetimine katıldı.

İlgili Makaleler