Tarihi Şahsiyetler

J.H. van den Broek Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BROEK, J.H.van den (1898-1978)

Hollandalı kent plancısı ve mimar. Birlikte çalıştığı Bakema ile çağdaş Avrupa kent planlamacılığının öncülerinden sayılırlar.

Johannes Hendrik van den Broek, Rotterdam’da doğdu. Delft Teknik Okulu’nu 1924’te bitirdi. 1927’de Rotterdam’da kendi işyerini açtı. 1948’de de J.B.Bakema (1914) ile ortaklık kurdu. Kent ve bölge plancılığı alanında Bakema ile çalışırken Delft Teknik Okulu’nda öğretim üyeliği yaptı.

Birbirlerinden ayrı düşünülmeyen Broek ve Ba-kema’ya göre mimarlık ve toplumsal bakış arasında yakın ilişki vardır. Bu ilke uyarınca gerçekleştirdikleri ve 1953’te tamamlanan Rotterdam’daki Lijnbaan Alışveriş Merkezi, çağdaş kent planlamacılığında önemli bir aşamadır. Bir kent merkezi yenilemesi olan bu çalışma, kent içindeki trafikten arınmış yaya bölgeleri oluşturma düşüncesinin ilk uygulamasıdır. Mağaza ve dükkânlar rahat görülmeleri için alçak tutulmuştur. Broek ile Bakema’nın yine birlikte tasarladıkları Marl’daki eski kent çekirdeği, çağdaş bir yorumla yeniden ele alınmış gibidir. Endüstri işlevi sürekli artan bir kente, yaşayanların her gereksinimini karşılayacak bir merkez tasarlanmıştır. Broek ve Bakema bu çalışmalarının yanı sıra birçok toplu konut ve okul yapısı da gerçekleştirmişlerdir.

Broek ve Bakema’ya göre mimarlık insan etkinliğinin üç boyutlu olarak dışavurumudur. Tasarladıkları yapılar kesin çizgiler içerir. Bunlarda belli bir hareketlilik sağlamak amacı ile geniş camlı alanlar ve geniş kapalı yüzeyler arasında dengeli bir karşıtlık kurmayı denemişlerdir.

•    YAPITLAR (başlıca): (hepsi Bakema ile) Çeşitli okul yapıları, 1948-1957, Brielle; Lijnbaan Alışveriş Merkezi, 1953, Rotterdam; Montessori Lisesi, 1958, Rotterdam; Galeries Modernes, 1956, Nordostpolder; Nagele Kilisesi, 1959; Mart Kent Merkezi, 1960-1967.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler