Tarihi Şahsiyetler

Italo Balbo Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BALBO, Italo (1896-1940)

İtalyan siyaset adamı. Faşist hareketin önde gelen gençlik liderlerindendir.

6 Haziran 1896’da Ferrara yakınlarında doğdu. Floransa Üniversitesi’nde ve Roma Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yükseköğrenimini tamamladıktan sonra, I. Dünya Savaşı’nda Alp müfrezelerinde askerlik yaptı.

Faşist hareketin ilk gençlik önderlerinden biri olan Balbo, kara gömleklilerin örgütlenmesinde çalıştı. 1922 Ekimi’nde dört koldan Roma’ya yürüyen faşistlerin bir kolunun başkanlığını yaptı. Mussolini’nin iktidara gelmesinden hemen sonra 1923’te milis generalliğine atandı.

1926’da Havacılık Bakanlığı müsteşarlığına getirildikten sonra, İtalyan hava filosunun güçlendirilmesine çalışan Balbo, 1929’da havacılık bakanı oldu. Balbo, 24 çift motorlu deniz uçağı ile İtalya’dan hareket ederek İzlanda üzerinden Şikago’ya varan İtalyan gösteri filosunun da örgütleyicisiydi.

Daha sonra Mussolini’nin güvenini yitiren Balbo 1939’da Libya valiliği gibi bir geri hizmet görevine atandı. 28 Haziran 1940’ta “uçağının doğru parola vermemesi” yüzünden Tobruk körfezinde İtalyan birlikleri tarafından makineli tüfek ateşiyle düşürülerek öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler