Tarihi Şahsiyetler

III. Harald (Norveç kralı) Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

HARALD III (1015-1066)

Norveç kralı. 1047-1066 arasında ülkeyi yönetmiştir.

III.Harald’ın (Haardraade), doğum yeri bilinmemektedir. 25 Eylül 1066’da, İngiltere’de York’ta öldü. Kral Sigurd’un oğlu, Kral II. Olaf’ın da üvey kardeşidir.

1030’da, II. Olaf’m öldüğü Stiklarsladir Savaşı’na katıldı. Yaralanarak savaştan çekildi. Önce İsveç’e oradan da Rusya’ya gitti. Novgorod Knezi Yaroslav’ ca iyi karşılandı. 1032’de Polonya üzerine bir sefere katıldı. Kendisine bağlı bir savaşçı grubu ile 1035’te İstanbul’a gitti. 1042’ye dek kuzeyli paralı askerler olan Varengler’in komutanlığını yaptı. Sicilya, Bulgaristan ve Kafkasya’da savaştı. Bizans İmparatoru IV.Mikhail’in ölümünden sonra İmparatoriçe Zoe ile anlaşamayarak Rusya’ya gitti. Yaroslav’ın kızı ile evlenen Harald, 1045’te Norveç’e döndü.

Yeğeni Magnus Olafsson, krallığı amcası ile paylaşmayı kabul etti. Harald ve Magnus, 1047’de Danimarka Kralı Sweyn Ulfsson üzerine bir sefer düzenlediler. Bu savaş sırasında Magnus’un ölmesi üzerine Harald tek başına Norveç kralı oldu. Danimarka’yı 1062’de Nis-aa deniz savaşında yendikten sonra 1064’te Götha Elv’de, Sweyn Ulfsson ile barış yaptı. İçerde de Harald’m sert politikası karşısında başlayan ayaklanmalar şiddet kullanılarak bastırıldı. İngiltere Kralı II.HaroldGodwinson’akarşı ayaklanan Earl Tostig’i destekleyen Harald, ganimet kazanmak için gittiği İngiltere’de yenilerek öldürüldü.

Harald, diğer Vareng savaşçılarının izlediği yoldan Rusya ve İstanbul’a gitmiş, kral olduktan sonra da ülkerini sert biçimde yönetmiştir. Harald’ın İngiltere seferi, daha sonra I.William’a yol gösterici olmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler