Tarihi Şahsiyetler

Leonid Brejnev Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BREJNEV, Leonid İlyiç (1906-1982)

SSCB’li devlet adamı. 1964-1982 arasında SBKP(Sovyetler Birliği Komünist Partisi) genel sekreterliği yapmıştır.

19    Aralık 1906’da Ukrayna’nın Kamenskoe köyünde, (bugün Dneprodzerzhinsk kenti) bir maden işçisinin oğlu olarak dünyaya geldi. 10 Kasım 1982’de Moskova’da öldü. 1927’de Kursk Tarım Yönetimi ve İslahı Teknik Okulu’nu bitirdi. Bir süre tarım müfettişi olarak çalıştı. 1931-1935 arasında Dneprodzerzhinsk Metalürji Enstitüsü’ne devam etti ve aynı kentte mühendis olarak çalıştı. 1923’te Sovyet gençlik örgütüne (KOMSOMOL) giren Brejnev, 1931’de Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) üyesi oldu ve yerel yönetim kademelerinde görev aldı.

II.Dünya Savaşı’nda çeşitli cephelerde savaştı. 1944’te tuğgeneral rütbesiyle Kafkasya, Karadeniz ve Ukrayna bölgelerindeki savaşlara, ordu siyasi komiseri olarak katıldı.

Savaş sonrası parti tarafından ekonominin yeniden düzenlenmesi alanında görevlendirildi. Bu sırada, Dinyeper Lenin Hidro-Elektrik Santralı ve Zapo-rozh’daki çelik sanayiinin kurulmasında önemli katkıları oldu.

1950’de Moldavya Komünist Partisi I.sekreterliğine seçildi; tarımın yeniden örgütlenmesi, sanayinin geliştirilmesi ve kültürel yaşamın yükseltilmesi konularında çalışmalar yaptı.

1952’de SBKP XIX.Kongresi’nde Merkez Komitesi üyeliğine, Merkez Komitesi’nin ilk toplantısında Merkez Komite sekreterliği ve Merkez Komite Prezidyumu (yürütme kurulu) aday üyeliğine seçildi.

1953’te, Stalin’in ölümünden sonra, Kruşçev’in etkisiyle Merkez Komite’den uzaklaştırıldı. Şubat 1954’e kadar korgeneral rütbesiyle Savunma Bakanlığı Siyasi Komiserliği görevini yaptı. Aynı yıl,Kruşçev’ in yönettiği “işlenmemiş Toprakların Tarıma Açılması” projesinde çalışmak üzere Kazakistan’a gönderildi. Burada Kazakistan Komünist Partisi I.sekreteri oldu.

İlgili Makaleler