Tarih

II. Yozgat Ayaklanması, II. Çapanoğlu Ayaklanması Tarihi, Olayları, Sonucu

II. Yozgat Ayaklanması. 5 Eylül 1920 – 30 Aralık 1920 tarihleri arasında I. Yozgat Ayaklanması’nda yakalanamayan asilerin Yozgat çevresinde çıkardığı ayaklanma.

I. Yozgat Ayaklanması’na katılanlar için genellikle iki ceza vardı: asılmak ya da cepheye gönderilmek. İşte bu ayaklanmanın sonunda, böylece bir Akdağmadeni gönüllü alayı kurulmuştu. Eylül başlarında bu alay cepheye hareket emri alınca yeni bir ayaklanma patlak verdi.

Bölgedeki ilk ayaklanmada 3. Kolordu komutanı başlarına para ödülü koyduğu halde, Postacı Nazım ve Küçükağa gibi bazı ayaklanma reisleri ele geçirilememişti. Bunlar kuvvet toplayarak ilçe ve bucaklara baskınlar yapmağa başladılar. Çeşitli tenkil müfrezelerini bozdular. Dağılanların bazıları asilere katıldı. Yozgat’tan yeni ayrılmış bulunan binbaşı Çolak İbrahim Bey komutasındaki II. Kuvayı Seyyare, yine ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi. Bu kuvvetler yetişmeden asiler Çengelhan’da, Nogaykızıköyü ve Ayvalıközü köylerinde askeri müfrezelere baskınlar yaptılar. II. Kuvayı Seyyare, Eylül sonunda harekete geçti; Ekimde Karakâhyaoğlu Deli Ömer, Çavdaroğlu, Topal Hafız ve en önemlisi Deli Hacı çetelerini yendi, elebaşılarını astırdı. Onlarla ilişki kuran yöneticiler de aynı cezaya çarptınldı. Bundan sonra, 1920 yılının Kasım ve Aralık aylarında ayaklanma bölgesi tarandı ve bu şekilde II. Yozgat Ayaklanması sona erdi.

İlgili Makaleler