Tarihi Şahsiyetler

Huzeyme bin Sabit Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ebû Umâre Huzeyme b. Sabit b. el-Fâkih el-Ensârî el-Hatmî (ö. 37/657) Züşşehâdeteyn diye tanınan sahâbî.

Evs kabilesinin Hatmoğullan koluna mensuptur. Annesi, Resûlullah’a biat eden kadın sahâbîlerden Kebşe (Kübeyşe) bint Evs’tir. İlk müslümanlardan olan Huzeyme’nin Umeyr b. Adî ile birlikte kabile­sinin putlarını kırdığı bilinmektedir. Uhud Gazvesi ile sonraki savaşların hepsine ka­tılmış, Mekke’nin Fethi’nde kabilesinin san­cağını taşımıştır. Bazı rivayetlerde Bedir Gazvesi’ne katıldığı da zikredilmiştir. Hz. Ebu Bekir tarafından Kur’an’ın cem’i ile görevlendirilen Zeyd bin Sabit, Tevbe sûre­sinin son iki âyetiyle Ahzâb sûresinin 23. âyetini yazılı olarak sadece Huzeyme’nin getirdiğini ve ikinci bir şahide gerek gör­meden bu âyetleri mushafa aldığını be­lirtmiştir. Zeyd bin Sabit’in böyle hareket etmesinin dayanağı. Hz. Peygamber’in borcunu ödeyip ödemediği hususunda bir alacaklısıyla aralarında çıkan anlaş­mazlıkta bu borcun ödendiğini görmedi­ği halde Huzeyme’nin, “Biz seni vahiy gibi daha önemli bir konuda tasdik ediyoruz” diyerek şahitlik etmesidir. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem ona “şehâdeti iki şahit ye­rine geçen kimse” anlamında “züşşehâdeteyn” lakabını vermiştir. O günden son­ra bu lakapla tanınan Huzeyme hakkında Hz. Peygamber ayrıca, “Herhangi bir kim­senin lehine veya aleyhine Huzeyme’nin şahitlik etmesi yeterlidir” demiş, Evs ka­bilesi onun bu özelliğini Hazrec Kabilesi’ne karşı iftihar vesilesi yapmıştır.

Cemel ve Sıffîn savaşlarında Hz. Ali saf­larında yer alan Huzeyme başlangıçta fi­ilen savaşa katılmadı. Ancak Sıffîn’de Ammâr bin Yasir’in şehid edilmesi üzerine onun âsi bir topluluk tarafından öldürüle­ceğine dair hadisi hatırlayarak savaşma­ya başladı ve kendisi de bu savaşta şehid edildi. Huzeyme’nin Hz. Ömer veya Hz. Osman döneminde öldüğüne dair rivayet­ler de vardır.

Rivayet ettiği otuz sekiz hadis Ahmed b. Hanbel’in el-Müsned’it Dârimî, Tirmizî, Ebû Dâvûd ve İbn Mâce’nin sünenleri, Buhâri’nin el-Edebü’l-müfred’i ve Müs­lim’in e!-Câmit’u’Ş’şahîh”mde yer alan Huzeyme’den oğlu Umâre, Abdullah b. Yezîd el-Hatmî, Amr b. Meymûn, Câbir b. Abdullah, Atâ b. Yesâr rivayette bulundu. Huzeyme’nin bazı olaylar üzerine söy­lediği beyitler kaynaklarda yer almakta­dır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler