Tarihi Şahsiyetler

Hermann Müller Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

MÜLLER, Hermann (1876-1931)

Alman siyaset adamı. Weimar Cumhuriyeti döneminde başbakanlık yapmıştır.

18 Mayıs 1876’da Mannheim’da (bugün FAC’de) doğdu, 20 Mart 1931’de Berlin’de öldü. Bir mağazada satış elemanı olarak çalıştı. 1899’da bir sosyal demokrat yayın organı olan Görlitzer Zeitung’un yazı işleri müdürü oldu. 1906’da Almanya Sosyal Demokrat Partisi yürütme komitesine seçildi. Partide sol ve sağ kanatlar arasında ılımlı bir siyaset izledi. 1916’da Reichstag’a (imparatorluk meclisi) girdi. 9 Kasım 1918’de cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra F.E-bert başkanlığında kurulan geçici hükümette görev aldı. Haziran 1919’da Gustav Bauer başkanlığındaki koalisyon hükümetinde dışişleri bakam oldu ve Almanya adına Versailles Antlaşması’m imzaladı. Mart 1920’de Wolfgang Kapp’ın başarısız darbe girişiminin ardından istifa eden Bauer’in yerine başbakan olarak, Sosyal Demokrat, Demokratik ve Katolik Merkez partilerinden oluşan “Weimar koalisyonu” hükümetini sürdürdü. Ancak, Haziran 1920’de yapılan parlamento seçimlerinde koalisyon partileri çoğunluğu kaybedince, başbakanlıktan istifa etti.

Müller 1920’den başlayarak Almanya Sosyal Demokrat Partisi’ne başkanlık etti. 1928 parlamento seçimlerinde Sosyal Demokratlar’m büyük başarı kazanması üzerine, Demokratik Parti, Merkez Parti ve Halk Partisi’nin desteğini alarak yeniden başbakan oldu. Başbakanlığı sırasında ABD tarafından hazırlanan ve Almanya’nın ödemesi gereken savaş tazminatlarını yeni bir plana bağlayan Young Planı onaylandı. Ayrıca Müttefikler’in işgal altında bulundurdukları Ren bölgesinden en geç Haziran 1930’a kadar çekilmeleri karara bağlandı.

1929 Büyük Dünya Bunalımı’nın da etkisiyle gittikçe kötüleşen iktisadi koşullar karşısında alınması gereken önlemler konusunda anlaşamayan Müller hükümeti, 27 Mart 1930’da Müller’in başbakanlıktan istifa etmesiyle dağıldı. Cumhurbaşkanı Hinden-burg’un başkanlığa atadığı Katolik Merkez Parti’den Brüning bir azınlık hükümeti kurdu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler