Tarihi Şahsiyetler

John A. Macdonald Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

MACDONALD, John Alexander (1815-1891)

İskoç asıllı Kanadalı siyaset adamı. İngiliz sömürgelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan Kanada Dominyo-nu’nun ilk başbakanı olmuştur.

11    Ocak 1815’te İskoçya’da Glasgow’da doğdu, 6 Haziran 1891’de Kanada’da Ottawa’da öldü. Ailesiyle birlikte 1820’de İngiliz sömürgesi Yukarı Kana-da’ya (Ontario) göç etti.Kingston veAdolphustown’ da öğrenim gördükten sonra 1836’da baroya kabul edildi. 1844’te Kingston temsilcisi olarak 1840’ta kurulmuş olan Birleşik Kanada Eyaleti (Ontario ve Quebec) Yasama Meclisi’ne seçildi ve Muhafazakârların yanında yer aldı.

Fransızlar’ın çoğunlukta olduğu Aşağı Kanada’ nın önde gelen siyaset adamlarından George Etienne Cartier (1814-1873) ile işbirliği içine girdi, izlenecek siyaset konusunda anlaşmaları sonucunda 1854’te MacDonald’ın başkanlığında Liberal-Muhafazakâr Parti doğdu. 1860İarda Kuzey Amerika’daki İngiliz sömürgelerini birleştirmeyi amaçlayan Konfederasyon Hareketi güç kazandı. MacDonald bu amaç doğrultusunda Liberal-Muhafazakâr Parti’yle George Brown’ın önderliğindeki Reform Partisi’nin güç birliği oluşturmalarında önemli rol oynadı. MacDonald’m temsilci olarak katıldığı İngiltere’yle yapılan bir dizi görüşmeden sonra 1867’de yayımlanan İngiliz Kuzey Amerikası Yasası’yla Nova Scotia, New Brunswick ve Birleşik Kanada Eyaleti’nin oluşturduğu Kanada Dominyonu kuruldu. Kanada Dominyonu’nun anayasası yerine de geçen yasa, MacDonald’ın ötedenberi savunduğu biçimde Kanada için federal bir yapı ve İngiltere’ye benzer parlamenter monarşi öngörüyordu.

İlgili Makaleler