Tarihi Şahsiyetler

Hermann Kopp Kimdir, Hayatı, Çalışmaları, Hakkında Bilgi

Fiziksel kimya alanındaki çalışmalarını element ve bileşiklerin fiziksel özellikleri üzerinde yoğunlaştıran Kopp, kimyasal yapı değişikliklerinin maddenin fiziksel özelliklerinde yarattığı değişiklikleri incelemek amacıyla, kaynama sıcaklığı, ısıl genleşme, özgül ağırlık, özgül ısı (ısınma ısısı) deneyleri ve ölçümleri yaptı, bu amaçla birçok ölçü aygıtı geliştirdi. 1841’de, organik bileşiklerde kaynama sıcaklığının karbon zincirinin uzunluğuna bağlı olarak değiştiğini buldu. “Dulong-Petit Yasası”ndan yola çıkarak özgül ısı üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda, 1864’te, elementlerin özgül ısılarının katı bileşikler oluşturduklarında da değişmeden kaldığını gösterdi ve bir katı bileşiğin ısı sığasının, bu bileşiği oluşturan elementlerin ısı sığalarının toplamına eşit olduğunu belirleyen “Kopp Yasası”nı tanımladı.

Kopp, fiziksel kimya alanındaki katkılarının dışında, çağının en önemli kimva tarihçilerinden biri olarak tanınır. Heidelberg Üniversitesi’nde bir yıl kadar öğrencisi olduğu Gmelin’in, tüm kimya bilgilerini sistemli bir biçimde derleven ansiklopedi niteliğindeki çalışmalarından da esinlenerek hazırladığı ve simyacılardan başlayıp kimyanın 19. yy’a kadar olan gelişmesini derlediği Geschichte der Chemie adlı yapıtını 1843-1847 arasında dört cilt halinde yayımladı. Geniş kapsamlı ilk kimya tarihi sayılan bu yapıtının genişletilmiş yeni bir basımım yapabilmek amacıyla tüm yaşamı boyunca bilgi topladıysa da, bu amacını gerçekleştiremeden öldü.

• YAPITLAR (başlıca): Geschichte der Chemie, 4 cilt, 1843-1847, (“Kimya Tarihi”); Die Entuıicklung der Chemie in der neuererı Zeit, 1873, (“Zamanımızda Kimyanın Gelişimi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler