Tarihi Şahsiyetler

Heinrich Himmler Kimdir, Hayatı, Biyografi, Hakkında Bilgi

HIMMLER, Heinrich (1900-1945)

Alman siyaset adamı. SS adlı faşist milis örgütüne başkanlık etmiş ve toplama kamplarının kurulmasında etkin rol oynamıştır.

7    Ekim 1900’de Münih’te doğdu, 23 Mayıs 1945’te Lüneburg’da öldü. Dindar Katolik bir ailenin oğluydu. Tarım mühendisliği öğrenimi gören Himmler, 1917’de I.Dünya Savaşı’na cephe gerisinde katıldı. Savaş sonrasında sağcı örgütlerde çalıştı ve 1923’te Hıtler’in Münih birahane baskınına katıldı.

1925’te Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne üye oldu. Parti içinde kısa sürede yükselen Himmler, Koruma Kıtası (Schutzstaffel-SS) adlı parti milis örgütünün başına getirildi. Fırtına Bölüğü’ne (Stur-mabteilung-SA) bağlı olan SS örgütü, partinin ve devletin güvenliğiyle, Ari ırkın korunması görevini üstlenmişti.

Himmler, 30 Ocak 1933’te Hitler’in başbakan olmasından sonra Münih polis örgütünün başına getirildi. Bu dönemde tüm Almanya düzeyindeki siyasi polis örgütünü ve Dachau’daki ilk toplama kampını kurdu. 10 Nisan 1934’te Gizli Polis Örgütü’ nün (Gestapo) başkan yardımcılığına atandı. 30 Nisan 1934’te SA’larm önderi Röhm ve arkadaşlarının öldürülmesinde, Himmler önderliğindeki SS örgütü etkin rol oynadı. SA’larm tasfiyesinden sonra SS örgütü Almanya’nın en güçlü milis örgütü haline geldi.

SS örgütü savaş sırasında Hitler’in Avrupa’yı “Almanlaştırma” siyasetinin uygulayıcısı oldu. Yahu-diler’in tutuklanmasında ve Almanlar’ın işgal edilen bölgelere yerleştirilmelerinde etkin rol oynadı. Himmler, Doğu Avrupa’nın işgalinden sonra bu bölgede toplama kamplarının kurulmasına ön ayak oldu. 1943’te içişleri bakanlığına getirildi. Hitler’e karşı düzenlenen başarısız darbe girişiminden sonra, Almanya’daki tüm güvenlik güçleri üzerinde denetimi sağladı.

Savaşın son aylarında ruhsal sağlığım büyük ölçüde yitiren Himmler, Müttefikler’le Kont Berna-dotte aracılığıyla antlaşma görüşmelerine başiadı. Yapmaya çalıştığı antlaşma Almanya’nın taslim olmasını ve Müttefikler’le birlikte SSCB’ye karşı savaşmaya başlamasını öngörüyordu. Himmler’in Müttefikler’le antlaşma hazırlıkları içinde olduğunun anlaşılması üzerine, Hitler tarafından görevinden alındı ve hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Kılık değiştirerek kaçan Himmler, Schleswig’de İngilizler tarafından yakalanarak hapsedildi. Kısa bir süre sonra hapiste zehir içerek intihar etti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler