Tarihi Şahsiyetler

Harun Hz. (peygamber) Kimdir, Kısaca Hayatı, Hakkında Özet Bilgi

HARUN (İÖ 13.yy)

Israiloğulları peygamberi. Hz.Musa kavmini Mısır’dan çıkarırken ona yardımcı olmuştur.

Harun, Israiloğulları’nın Levi kabilesindendir. Babası Imran, anası Kohut’tur. Hz.Musa’nın üç yaş büyük kardeşidir. Kuran’da adı 19 yerde geçer. Tevrat’ta, ise adı Aron biçimindedir.

Harun’un, Mısır firavununun İsrail kökenli erkek çocukların doğumuna izin verdiği yılda Mısır’da doğduğu söylenir. Mısır sarayında eğitildi. Firavunun divanına üye seçildi.

Hz.Musa’nın firavunla olan savaşımında Harun kardeşinin yanında yer aldı. Güzel konuşma yeteneği olduğu için firavuna karşı Hz.Musa’nın sözcülüğünü yaptı. Hz.Musa Israiloğulları’nı Mısır’dan çıkarırken ona yardımcı oldu.

Hz.Musa, Tur-ı Sina’da bulunduğu sırada, Israiloğulları Harun’a baskı yapıp, Mısırlılar’ın Apis öküzüne benzeyen altından bir buzağı heykeli dökmelerine, ona tapmalarına izin vermek zorunda kaldı. Bu hatası daha sonra Hz.Musa tarafından bağışlandı.

Harun, İsrailoğulları’nın “Arz-ı mevud’a” (Musa dinine bağlı olanlara söz verilmiş toprak) yerleşinceye kadar Hz.Musa’nın yanında bulundu. Söylentiye göre 123 yaşında Hor Dağı’nda (Cebeli Harun) öldü, oraya gömüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler