Tarihi Şahsiyetler

Hans von Seeckt Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Avrupa’da yeni bir savaşın kaçınılmazlığına ve Fransa’nın Almanya’nın başta gelen düşmanı olduğuna inanan Seeckt, SSCB ile Almanya’nın ortak çıkarları olduğuna ve bir savaşta SSCB-Almanya ittifakının yenilmez bir güç olacağına inanıyordu. 1922’de SSCB’yle Almanya arasındaki ilişkileri düzenleyen Rapallo Antlaşması’ndan sonra askeri alanda da işbirliği için gizli görüşmeleri yürüttü ve Sovyet ordusunun eğitimine katkıda bulunmak karşılığında Alman zırhlı ve hava birliklerinin SSCB’de eğitim görmesinin kararlaştırılmasında etkili oldu.

Ekim 1926’da, Hohenzollern hanedanından bir prensi ordu manevralarına alması sonucu kamuoyunda ve parlamentoda oluşan büyük tepki nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı. 1930-1932 arasında Reichstag (meclis) üyeliği yaptığı sırada Almanya’yı kalkındıracak adam olarak gördüğü Hitler’in başarısı için çalıştı. 1935’te Çin’de Çan Kay-Şek’in ordusunu eğitmek üzere askeri danışman olarak görevlendirildi.

Ordunun görevi ve örgütlenmesi ile ilgili kitapları da olan ve ölümünden sonra anıları yayımlanan Seeckt, Almanya’nın II. Dünya Savaşı’na hazırlanmasında en çok payı olan kişilerden biri olmuştur.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler