Tarihi Şahsiyetler

Giulio Natta Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

NATTA, Giulio (1903-1979)

İtalyan, kimyacı. Düzenli polimer zincirleri üretimine olanak tanıyan yöntemler geliştirmiş, bu yolla yeni plastik ürünler elde edilmesini sağlayan çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.

26 Şubat 1903’te Imperia’da doğdu, 1 Mayıs 1979’da Milano’da öldü. Bir süre Cenova Üniversite-si’nde matematik, ardından Milano Politeknik Enstitüsü’nde kimya mühendisliği öğrenimi gördü. 1924’te doktorasını aldıktan sonra enstitünün kimya bölümünde öğretim üyeliği yapmaya başlayan Natta, 1933’te genel kimya profesörü olarak Pavia Üniversi-tesi’ne atandı. 1935’te Roma’da Fiziksel Kimya Enstitüsü’nün yöneticiliğine getirildi, 1937 yılı boyunca Torino Üniversitesi’nde çalıştıktan sonra 1938’de yöneticiliğini üstlendiği Milano Sanayi Kimyası Ens-titüsü’ndeki çalışmalarını emekliye ayrıldığı 1973’e değin sürdürdü. Polimer kimyasına ilişkin temel katkıları nedeniyle birçok bilimsel ödül kazanan Natta, 1963’te Nobel Kimya Ödülü’nü Ziegler ile bölüştü.

Genellikle kimya sanayiine yönelik araştırmalara ağırlık veren Natta’nın ilk çalışmaları inorganik kimya, özellikle de yeni katalizörlerin geliştirilmesi üstü-neydi. Çeşitli alkollerin üretimiyle de ilgilendiği bu dönemde petrokimya ürünleri ve özellikle de yapay kauçuk sentezi gibi konularda araştırmalar yapmaya başladı, bu nedenle de çalışmalarını giderek küçük birimlerin birleştirilmesiyle büyük moleküllerin elde edilmesini sağlayan polimerleşme süreci üstüne yoğunlaştırdı.

İlgili Makaleler