Tarihi Şahsiyetler

Giovanni Battista Grassi Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GRASSI, Giovanni Battista (1854-1925)

İtalyan, hekim. Sıtma hastalığı üstüne araştırmalarıyla tanınmıştır.

27 Mart 1854’te Rovellasca’da doğdu, 4 Mayıs 1925’te Roma’da öldü. 1872-1878 arası Pavia Üniversitesi’nde tıp okudu. Daha sonra Heidelberg Üniversitesi’nde zooloji ve anatomi konularında çalışmalar yapan Grassi, 1883’te Catania Üniversitesi’nde zooloji ve karşılaştırmalı anatomi profesörlüğüne atandı. 1895’te gittiği Roma Üniversitesi’nin karşılaştırmalı anatomi kürsüsünde araştırmalarını ölünceye değin sürdürdü.

Bir hekim ve anatomi bilgini olarak da önemli çalışmaları bulunan Grassi, daha çok entomoloji (böcek bilimi) ve parazitoloji konularındaki araştırmalarıyla tanınmıştır. Kanatlı karıncalar ve anlar üstüne araştırmalar yapan, amipli dizanteri ve barsak solucanlarına ilişkin çalışmalarıyla klinik açıdan değerli gözlemlerde bulunan Grassi, birçok parazit yumurtasının sinekler aracılığıyla taşındığını saptadı ve 1880’lerde sineklerle savaş kampanyası başlattı.

Parazitolojiye ilişkin en önemli çalışmalarını sıtmaya neden olan parazitler üstüne yapan Grassi, sıtma üstüne ilk gözlemleri sonucu, 189û’da, bir yıl önce bulunan sıtma paraziti Plasmodium falciparum’ dan daha az tehlikeli bir ikinci tür sıtma asalağı olan Plasmodium vivax’ı buldu. 1892 de de kuşlarda sıtmaya neden olan benzer bir asalağı tanımladı. Gözlemleri sonucu sıtma hastalığını sivrisineklerin taşıdığı sonucuna vardı ve 1898’de hastalığın, Anofel cinsi sivrisineğin dişisi aracılığıyla bulaştığını deneylerle gösterdi. Bu sivrisineklerin parazitin sporla çoğaldığı dönemde konakçı olabildiğini, böylelikle hastalıklı kişilerden aldıkları paraziti sağlıklı kişilere bulaştırdığını saptayan Grassi, sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde oturanların paraziti öldürücü niteliği bulunan kinin alarak, sivrisineklerin de kimyasal yöntemlerle yok edilmesiyle hastalığın önleneceğini vurguladı ve sıtma savaş konusunda önemli çalışmalar yaptı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler