Tarihi Şahsiyetler

Geronimo Kimdir, Hayatı, Efsanesi, Hakkında Bilgi

GERONIMO [Goyathlay] (1829-1908)

ABD’li Kızılderili önder. Apache Kızılderilileri’nin kendi yaşam biçimlerini koruma çabalarına önderlik etmiştir.

Haziran 1829’da Arizona Eyaleti’nin No-doy-ohn Kanyonu’nda doğdu, 17 Şubat 1908’de Oklahoma Eyaleti’nde SillKalesi’nde öldü. Apache Kızılderilileri’nin, nesiller boyunca güneybatıyı sömürgeleştirmek isteyen İspanyol ve Kuzey Amerikalılar’a karşı sürdürdüğü direnme geleneğine bağlı kalan Geronimo, 1846’da “savaşçılar konseyi”ne kabul edildikten sonra, Meksika’da Sonora ve Chihuahua’ya düzenlenen akmlara katıldı. 1858’de annesi,karısı ve çocukları Meksikalılarca öldürüldü.

1874’te 4.000 kadar Apache Kızılderilisi ABD yönetimi tarafından zorla Arizona’da San Carlos’ta çorak bir bölgeye yerleştirildiler. Onlardan barışı ve Hıristiyanlık’ı benimsemeleri, tarımla uğraşmayı kabul etmeleri isteniyordu. Çok kötü yaşam koşullarıyla karşı karşıya kalan, kabile geleneklerini sürdürmeleri yasaklanan ve sıla özlemi çeken Apacheler, 1881’de Geronimo’nun önderliğinde ayaklandılar. Yapılan savaş sonucunda yarbay George F.Crook yönetimindeki ABD güçleri 1884’te Apacheler’i yenerek onları tekrar San Carlos’taki kampa gönderdiler. Geronimo 1885’te bir grup Kızılderili’yle birlikte kamptan kaçtı. Kaçan grup ABD’li ve Meksikalı askerler tarafından uzun süre izlendi. Sonunda Geronimo, iki yıl hapis yattıktan sonra yamndakilerle birlikte Arizona’ya dönmelerine izin verilmesi koşuluyla, teslim oldu. Ancak ABD yetkilileri bu sözü tutmadılar.

Geronimo 1894’e değin Pickens Kalesi’nde hapis kaldıktan sonra savaş suçlusu olarak Sili Kalesi’ne gönderildi. Daha sonra Omaha ve Buffalo sergilerinde ve 1904 St.Louis Dünya Fuarı’nda “Vahşi Batı”nm simgesi olarak halka teşhir edildi.

•    KAYNAKLAR: S.M.Barrett, Geronimo’s Story of His Life, 1906; O.B.Faulk, The Geronimo Ca.mpa.ign, 1969.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler