Tarihi Şahsiyetler

Georges Clemenceau Kimdir, Hayatı, Dönemi, Eserleri, Hakkında Bilgi

CLEMENCEAU, Georges (1841-1929)

Fransız devlet adamı. Ülkesinin I. Dünya Savaşından galip çıkmasında önemli rol oynamış; iki kez başbakanlık yapmıştır.

28 Eylül 1841’de Vendee’de doğdu, 24 Kasım 1929’da Paris’te öldü. Lise öğrenimini Nantes’da tamamladıktan sonra, baba mesleği olan doktorluğu seçti ve Paris’te tıp öğrenimi gördü. Genç yaşta politikayla ilgilenmeye başladı, aileden gelen III. Napoleon’a karşı cumhuriyetçi muhalefet geleneğini daha da radikal bir biçimde sürdürdü. Tıp öğrenciliği sırasında cumhuriyetçi gençlerle birlikte Düşündüğün Gibi Davran adlı bir dernek kurdu, ayrıca Le Travail (Çalışma) adlı bir de dergi çıkarttı. Dergi kısa bir süre sonra kapatıldı, Clemenceau da tutuklandı. Ardından çıkardığı Le Matin (Sabah) adlı gazetenin yayımı da yasaklandı. Ingiltere ve ABD politikasıyla ilgilendi. 1865’te ABD’ye gitti, iç savaş sonrası izlenimlerini Le Temps gazetesinde yayımladı. 1869’da Paris’e döndü, 1870’te Montmartre’a belediye başkanı seçildi. 8 Şubat 1871’de de Millet Meclisi’ne girdi.

Komün sırasında, 18 Mart’ta ayaklanan askerlerin General C.M.Lecompte ile General Clement Thomas’ı öldürmelerine karşı koyduğu için Milli Muhafızlar Merkez Komitesi’yle arası açıldı ve kaçmak zorunda kaldı. Clemenceau, katillerin yargılanmaları sırasında çeşitli tanıklarca, generallerin öldürülmelerini önlememekle suçlandı, ancak yargıç önünde aklandı. 1876’da Paris’ten milletvekili seçildi. Seçim programında, sıkıyönetimin kaldırılmasını, zorunlu ve laik ilköğretimi savundu. Paris Komünü’n-den sonra dağılan sosyalistlerin henüz meclise giremediği bir ortamda Clemenceau, soldaki küçük bir grubun önderi durumuna geldi,

Cumhurbaşkanı seçilen kralcı Mareşal Mac-Ma-hon’un girişimiyle 1877’de mecliste çoğunluğu elinde tutan hükümetin istifasından sonra kurulan yeni hükümetin güvenoyu alamaması sonucu ortaya çıkan 16 Mayıs Bunalımı’nda, Clemenceau bir cumhuriyetçi olarak, parlamenter sistemi savundu ve Meclis çoğunluğu olmadan kurulan Broglie hükümetini eleştirdi. Öte yandan Cambetta ve Jules Ferry hükümetlerinin düşürülmesinde de önemli rol oynadığından adı “kabine düşürücü”ye çıktı. Clemenceau, J.Ferry’nin sömürgeci politikasına da karşıydı. Bu politikanın Almanya’nın yararına olduğu kanısındaydı. Ona göre, Fransa’nın tek amacı 1871 yenilgisinin öcünü almak ve Alsace-Lorraine’i ülkesine katmaktı.

Clemenceau, 1880’de Parisli radikallerin yayın organı durumuna gelen Justice (Adalet) gazetesini çıkartmaya başladı. 1885’te meclise Var milletvekili olarak girdi. Başlangıçta General Boulanger’nin savaş bakam olmasını sağladı ama daha sonra, generalin hükümet darbesi hazırlıklarına karşı çıktı, insan Plakları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Panama Kanalı skandalma, bu skandala neden olan Cornelius Hertz’in dostu olduğu için Clemenceau’ nun da adı karıştırıldı. Bu durum, Boulanger yandaşlarına Clemenceau’dan intikam alma olanağı sağladı. 1883 seçimlerinde başarısızlığa uğradı ve seçilemedi. 1897’de L’Aurore (Şafak) gazetesinde başyazar oldu ve 12 Ocak 1898’de E.Zola’nm Dreyfus davasıyla ilgili ünlü “J’accuse” (“Suçluyorum”) başlıklı yazısını yayımladı. 190Q’de haftalık Le Block’u çıkarmaya başladı. Ama kısa bir süre sonra editör olarak L’Aurore’a geri döndü.

İlgili Makaleler