Filozof Biyografileri

George Santayana Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SANTAYANA, George (1863-1952) Ispanyol asıllı ABD’li filozof ve ozan. Gerçeklerin yaşanan olaylarla sınırlı olduğu görüşünü savunmuştur.

16 Aralık 1863’te Madrid’de doğdu, 26 Eylül 1952’de Roma’da öldü. Küçük yaşta ailesiyle birlikte Kuzey Amerika’ya göçtü. Harvard Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi gördükten sonra 1889-1912 döneminde, bu kurumda, felsefe profesörü olarak görevini sürdürdü. Daha sonra Boston, Cambridge üniversitelerinde çalıştı. Son dönemlerinde Roma’ya giderek bir manastıra kapandı, toplumdan uzak bir yaşam sürmeyi yeğledi.

Santayana, önceleri W.James, J.Royce gibi filozoflardan esinlendi, sonra Platon-Aristoteles felsefelerine eğilim gösterdi. Onun felsefesinde temel görüş gerçeklerin yaşanan olaylarla sınırlı olduğudur. Bu gerçekleri kavramak için eleştiriye dayanan bir yönteme uyma ve gelenekçi felsefelerin her türlü kuramından sıyrılma gereği vardır. Yaşam gerçekleri insana duyularla verilir, bunlarda biçim, koku, renk, tat, katılık, yumuşaklık akıcılık gibi değişik niteliklerdir. Gerçeğin özünü kuran bu duyularla sağlanmış verilerdir. Bu verilerin kaynağı da doğadır, bu nedenle felsefenin konusu doğa olmalıdır. Gerçekleri kavramada kuşkunun da yararı unutulmamalı, çünkü kuşku bilginin kesinliğini sağlar.

İlgili Makaleler