Filozof Biyografileri

Ernst Bloch Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BLOCH, Ernst (1885-1977)

Alman filozof. Ütopyacı düşünce ile tarihsel maddeciliği bağdaştırmaya çalışmıştır.

8    Temmuz 1885’te Ludwigshafen’da doğdu. 4 Ağustos 1977’de öldü. Yazm yaşamına 1918’de, Leipzig’de ütopya düşüncesinin felsefi gelenek içindeki önemini vurgulayan Vom Geist der Utopie’yi (“Ütopya’nın Ruhu Üzerine”) yayımlayarak başladı. 1921’de yayımladığı Thomas Münzer üzerine olan çalışmasında gizem ve kıyamet düşünceleri ile Marxist ve Hegel’ci kaynağı olan diyalektik düşünceleri işledi. 1930’lardan sonra Bloch’un düşünceleri Marxist bir çerçeve içinde oldu.

1933’te Naziler iktidara gelince, Bloch Almanya’dan ayrılarak ABD’ye gitti. B. Brecht ve T. Mann’la birlikte bir yayınevi kurdu. Das Prinzip Hoffnung’u (“Umut İlkesi”) yazdı. Bu kitapta gelecekte gerçekleşecek bir şeyi umut etmenin felsefi yapısını irdeledi.

II.    Dünya Savaşı’ndan sonra Bloch, Demokratik Almanya’ya döndü. 1948’den 1957’ye dek Leipzig Üniversitesi’nde ders verdi. Demokratik Almanya’daki ilk yıllarında Bloch’un siyasi ve felsefi düşünceleri ve görüşleri birçok tartışmanın çıkmasına neden oldu.

1953’te Bloch, ünlü bir felsefe dergisi olan Deutsche Zeitschrift für Philosophie’nin editörü oldu. Görüşlerini bu dergide sürdürmesi üzerine yayın kurulunun bazı üyeleri tutuklandı ve yargılandı; 1957’de Bloch’un kitapları yasaklandı. 1961’de Federal Almanya’ya geçerek, ölümüne değin ders vereceği Tübingen Üniversitesi’ne profesör oldu. Burada dünyayı bir deney olarak ele alan son kitabı Experimentum Mundi’yi (“Dünya Deneyi”) yazdı.

Bloch ana yapıtı sayılan Das Prinzip Hoffnung’ da temel olanın iktisadi yapı olduğunu söylemesine karşın, ekonomiyi Marxist kuramın bir üstyapı olarak gördüğü genel kültür bağlamı içinde ele aldı.

İlgili Makaleler