Tarihi Şahsiyetler

Ernst Abbe Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ABBE, Ernst (1840-1905)

Alman fizikçi ve sanayici. Modern mikroskopu ve optik mühendisliği kavramım geliştirmiştir, işçileri için öngördüğü sosyal güvenlik sisteminin kurumsallaşmasına çalışmıştır.

23 Ocak 1840’ta Almanya’nın Thuringia bölgesinin Eisenach kentinde doğdu. Babası bir dokuma işçisiydi. Bu nedenle, 14-16 saatlik bir işgününün getirdiği sorunları yakından izleyerek büyüdü. Göttingen ve Jena üniversitelerinde öğrenim gördü. Jena Üniversitesi Fizik Fakültesi’ne 1863’te öğretim görevlisi olarak girdi, 1870’te profesörlüğe yükseldi. 1878’de de, aynı üniversiteye bağlı gözlemevinin yöneticiliğine getirildi. 1875’te Jena Üniversitesi için optik aletler üretmekte olan sanayici Cari Zeiss ile taniftı. Aralarındaki işbirliği kısa sürede ortaklığa dönüştü ve Zeiss fabrikaları dünyanın savılı büyük kuruluşlarından biri durumuna geldi. Abbe 14 Ocak 1905’te Jena’da öldü.

17. yy’da gelişme yoluna giren mikroskopta kullanılan mercekler beyaz ışığı renklerine ayırıyor, bu nedenle görüntü netliği sağlanamıyordu. 1830’da sorunu ilk kez kuramsal yönden inceleyen Ingiliz optikçi Lister, iki ayrı merceği tek mercek gibi kullanarak, beyaz ışığın kırınımıyla ortaya çıkan dalgabovu farklı iki rengi (genellikle mavi ve kırmızı) tek bir odağa getirmeyi başardı. Ancak bu akromatik (renksemez) objektifte de tam bir görüntü netliği yoktu.

İlgili Makaleler