Edebi Şahsiyetler

Erhan Bener Kimdir, Hayatı, Eserleri, Kitapları, Hakkında Bilgi

BENER, Hikmet Erhan (1929 – 7 Aralık 2007 Ankara)

Türk yazar. Bireyi hep toplumsal gerçekler içinde ele almış birey-toplum çatışmasını ruhsal çözümlemelerle incelemiştir.

19 Nisan 1929’da babasının öğretmen olarak görevli bulunduğu Kıbrıs’ın Lefkoşe kentinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimi sırasında babasının görevi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde okudu. 1946 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Okulu’na girdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Şubesi’nden 1950 yılında mezun olduktan sonra Maliye Müfettiş Muavini, sonra Maliye Hesap Uzmanı olarak çalışmaya başladı. 1958-1959 arasında Brüksel’de bir yıl staj yaptı. 1959’da Maliye Bakanlığı Hazine Genel Müdür Yardımcılığına, 1963’te Paris Büyükelçiliği Maliye Müşavirliği’ne, 1966 yılında Hazine Genel Sekreterliği Kambiyo Kontrol Dairesi Başkanlığı’na atandı. 1969’da Paris’te OECD neznindeki Türkiye Daimi Temsilciliği’nde Başkan Yardımcılığı yaptı. 1973 yılında Türkiye’ye döndükten sonra TC Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’ne getirildi. 1975 yılında bu görevinden kendi isteğiyle emekli oldu. Türkiye Öğretmenler Bankası ve Türkiye Emlâk Kredi Bankası’nda Maliye Danışmanı olarak çalışmaktadır. Erhan Bener 1963 yılında Kedi ve Ölüm adlı romanıyla Fransız-Türk Kültür Cemiyeti roman ödülünü, 1979 yılında Hızır Doktor adlı oyunuyla Muhsin Ertuğrul Ödülü’nü kazanmıştır.

Erhan Bener edebiyata şiirle girdi. Çeşitli dergilerde yayımlanan ilk gençlik denemelerini Sesler adlı kitabında topladıktan sonra şiiri bırakıp romana yöneldi. 1953 yılında yayımlanan Acemiler adlı kitabı genç bir yazarın ilgi çekici çalışması olarak karşılandı. Büyük ölçüde otobiyografik bir nitelik taşıyan bu roman, toplumsal yaşama uyum göstermeye çalışan üç gencin ilk deneyimlerini aktarıyordu. 1956’da yayımlanan Gordium ve 1961 yılının ürünü Ara Kapı yaşamda hedeflediklerinin arkasında kalmış, değerleri sarsıntıya uğramış kahramanlarının hesaplaşmalarını, psikolojik çözümlemeler ve geriye dönüşlerle aktarıyordu. Erhan Bener önce Fransızcası yayımlanan, daha sonra 1967’de Türk okuruna sunulan Baharla Gelen’ den sonra on yıl yazmaya ara verdi. 1977 yılında Gordium adlı romanını yeni baştan yazarak Yalnızlar adıyla yayımladı. Aynı yıl Bürokratlar adındaki memurluk dönemi anılarını yazdı. 1980 sonrasında bir evlatlığın çıkmazını anlatan Elifin Öyküsü, bir politik kara güldürü olan Macellos da Vinci’nin Akılalmaz Serüvenleri ve bireyin toplumsal çerçeve içindeki ruhsal sorunlarına eğilen Oyuncu ile yeniden ilgi çeken bir yazar oldu.

Roman, öykü, anı, deneme ve tiyatro oyunları yazarlığının yanı sıra, çocuk kitapları, radyo oyunları ve senaryolar yazdı, çeviriler yaptı. Böcek, Sisli Yaz, Ölü Bir Deniz ve Yalnızlar romanları sinemaya aktarıldı. Bunlardan Böcek, 1997’de Altın Portakal Ödülü’ne layık görüldü.

İlgili Makaleler