Tarihi Şahsiyetler

Emin Paşa Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Emin Paşa (1840-1892) Alman asıllı Osmanlı devlet adamı ve âlimi.

Ası! adı Eduard Schnitzer’dir. 28 Mart 1840’ta Prusya Krallığı’nın Şilezya eya­letine bağlı Oppeln kasabasında Prusya­lı bir Musevî ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eyalet başşehri Breslau’da tıp öğrenimine başladı, aynı zamanda zo­oloji, botanik ve etnografya tahsili de yaptı. İngilizce ve Fransızca’yı öğrendi; Berlin’de öğrenimini tamamlayarak tıp doktoru oldu (1863).

Osmanlı Devleti’nde hekim olarak gö­rev yapmak niyetiyle 1864’te Arnavutluk’a gitti. 1865’te Antivari’de liman ta­bibi oldu ve yüzbaşılığa terfi etti. Kole­ra salgını ile mücadelede gösterdiği ba­şarılardan dolayı Arnavutluk genel vali­si İsmail Hakkı Paşa taralından taltif edi­lerek binbaşılığa yükseltildi. Arnavutça, Türkçe, Sırpça-Hırvatça, Grekçe ve İtal­yanca öğrendi.

Daha sonra Müslümanlığı kabul edip Mehmed Emin adını alan Schnitzer. 1869’da Osmanlı İstihbaratının hizme­tine girdi ve birçok isyanın bastırılma­sında Önemli rol oynadı. Arnavutluk Va­lisi İsmail Hakkı Paşa’nın tercümanı ve özel doktoru oldu. İsmail Hakkı Paşa az­ledilip Trabzon’a sürüldüğünde Meh­med Emin de onunla birlikte gitti ve orada muayenehane açtı. Hayrullah He­kim takma adıyla Trabzon’da ün saldı. İstanbul’a yaptığı çeşitli seyahatler so­nucunda, 1872de İsmail Hakkı Paşa hak­kındaki sürgün emrinin kaldırılmasını sağladı. İsmail Hakkı Paşa Yanya’ya vali tayin edilince Emin Efendi de vilâyet he-kimbaşılığına ve vali müşavirliğine geti­rildi. 1873’te İsmail Hakkı Paşa’nın ve­fatından sonra önce İstanbul’a, ardından kısa bir süre için Almanya’ya ve 1875′-te Mısır’a gitti; Sudan eyaletinin başşeh­ri Hartum’da özel muayenehane açtı.

1876’da Osmanlı Devleti’nin güney ucu Hattıistivâ vilâyetine giden Emin Efen­di, İngiliz Gordon Paşa’nın valilik yaptığı Lado şehrinde vilâyet hekimbaşılığına getirildi. Vilâyetin sağlık işlerini ıslah et­ti, zooloji ve botanikle de uğraşarak bul­duğu yüzlerce hayvan ve bitki türünün tanımlarını yapıp dünya ilim çevrelerin­de ün kazandı. 1878’de Sudan genel va­liliğine tayin edilen Gordon Paşa’nın ha­lefi İbrahim Fevzi Bey’in yerine Hattıis­tivâ valisi oldu. Aynı zamanda mirlivalı­ğa terfi etti. Emin Bey vali olarak da bü­yük işler başardı. Vilâyette ticaret ve zi­raatı geliştirdi, Kahire ve Hartum’dan gelen yardımlarla dengelenen ve 750.000 frank açık veren vilâyet bütçesini ıslah etti. Vilâyetin topraklarını güneye doğ­ru genişleterek buralardaki üs sayısını sekizden elliye çıkardı; ayrıca Afrikalı yerli hükümdarlarla himaye antlaşma­ları imzaladı.

Emin Bey’i sevmeyen Gordon Paşa onun üs kurmasını yasakladı; faaliyet­lerini gizlice yürüttüğünü öğrenince de kendisini hiçbir önemi olmayan Sevâkin valiliğine tayin etti. Fakat Emin Bey vi­lâyet merkezi Lado’dan ayrılmadan Gor­don Paşa hastalandı. Yerine Rauf Paşa Sudan valisi oldu ve Emin Bey’in Sevâ-kin’e tayinini iptal etti. Böylece Hattıis­tivâ valiliğinde kalan Emin Bey, siyasî ve ilmî faaliyetlerini sürdürme imkânı­na tekrar kavuşmuş oldu.

1881 yılında Sudan’ın kuzeyinde Meh-dîlik iddiasıyla baş kaldıran Muhammed Ahmed adlı bir derviş, kığa sürede bü­yük ordular teşkil edip birbiri ardı sı­ra Sudan’ın bütün diğer vilâyetlerini ele geçirdi. En güneydeki Hattıistivâ Emin Bey’in siyaseti sayesinde yıllarca daya­nabildi. Fakat Mısır ile bağlantısı kesi­len Emin Bey, 1885’İn Mayıs ayında hü­kümet merkezini vilâyetin güneyindeki Vadelay kasabasına nakletmek zorunda kaldı. Orada iken. Mart 1886’da kendi­sine ulaşan 27 Mayıs 188S tarihli fer­manla paşalığa terfi ettirildi; aynı za­manda Hattı istiva’yi terketmesi ve iste­diği gibi davranması haberi geldi. Aslın­da vilâyeti terketmek istemeyen Emin Paşa, ancak, 1887 başlarında bir garni­zonu bulunmayan Lado’yu tamamen ter­ketmek zorunda kaldı. 1886’dan itiba­ren geçici olarak 1887’de de daha uzun­ca bir süre Albert gölünün doğu sahi­linde bulunan Kibiroda oturdu. Bu sıra­da Edinburg Coğrafya Cemiyeti’nin te­şebbüsüyle, İskoçyalı sermayedarlardan oluşan bir şirketin, görünüşte Emin Pa­şa’nın yardımına gitmek, fakat gerçek­te Hattıistivâ vilâyetini İngiltere’ye dahil etmek ve Emin Paşa’nın biriktirdiği fil­dişi ve diğer koleksiyonları şirkete ka­zandırmak maksadıyla hazırladığı bir se­fer heyetinin Stanley’in idaresinde yola çıktığı haberi geldi. Gezinin başlıca des­tekçisi olan British East African Com-pany’nin yaptığı istihbarata göre Emin Paşa’nın stoklarında 100.000 sterlin de­ğerinde 75.000 kilo fildişi bulunuyordu. Vilâyetin diğer zenginlikleri bu rakama dahil olmayıp gezi için yapılan masraf ise 20.000 sterlindi.

Maceraperest İngiliz Stanley’in üstlen­diği görevlerden biri de Belçika sömür­gesi Kongo’nun topraklarını genişletmek­ti. Belçika Kralı II. Leopold Stanley’i destekliyor ve onun vasıtasıyla Emin Paşa’­nın zengin vilâyetine sahip olmayı plan­lıyordu. Stanley’in kurtarma ekibi Hattı-istivâ’nın güneybatı ucunda Kavallı ka­sabasına vardığı zaman 500’den fazla adamını kaybetmiş, geri kalanlar da kur­tarılmaya muhtaç duruma gelmişti. 29 Nisan 1888 günü Emin Paşa Osmanlı genel valisi sıfatıyla askerî merasimle Stanley heyetini karşıladı. Stanley’in, Hattıistivâ’yi II. Leopold’ün Kongo Dev-leti’ne ilhak ederek memleketi kralın va­lisi sıfatıyla idare etmesi teklifini red­detti. Stanley’in Mısır hidivliğinden Emin Paşa’ya getirdiği emirde Stanley ile bir­likte doğu sahiline doğru çekilmesi is­teniyordu. Emin Paşa bu emri subayla­rına tebliğ edince subaylar isyan ederek paşayı Düfile’de esir aldılar.(Ağustos – Ka­sım 1888)

Emin Paşa, Mısır hidivliğinden artık hiçbir şekilde destek görmeyeceğini an­ladıktan sonra 17 Şubat 1889’da Stan­ley ile birlikte gitmeye karar verdi. Al­bert gölünün batı sahilinde birleşen iki heyet Aralık 1889’da Sahil’e (Bagamoyo) vardı. Alman sömürgesi toprağında dev­let komiseri von Wissmann tarafından merasimle karşılandılar. Wissmann, Emin Paşa’ya kayserin bir mesajını ve Prusya kraliyet madalyasını takdim etti. Bu ta­rihten itibaren Alman Hariciye Nezâreti hizmetine giren Emin Paşa Alman sö­mürgesinin genişletilmesinde büyük rol oynadı. 26 Nisan 1890’da iki subay ve birtakım askerle birlikte Victoria gölü­nün güneyindeki memleketlere Alman­ya adına el koymak üzere harekete ge­çen Emin Paşa burada pek çok yeri Al­man sömürgesine kazandırdı. Ayrıca zen­ci esaretinin yasaklanması hususunda da büyük gayret sarfetti.

Emin Paşa, mücadele ettiği Arap esir tacirleri tarafından 23 Ekim 1892’de Kongo’da Arap ticaret üssü Kinena’da öldürüldü. Samimi bir müslüman olarak Osmanlı Devleti’ne hizmet eden Emin Paşa, Mısır hizmetinde kaldığı sürece de bu tavrını muhafaza etmiştir. Hat­tıistivâ vilâyetinde uzun süre kalması da bu yüzdendir. Emin Paşa bir fûtuhatçı olmaktan çok muktedir bir teş­kilâtçı idi. Zenci esir ticaretine şiddet­le karşı çıkmış, bu ticareti yapan Araplar’ın Afrika’dan çıkarılmasını istemiş­tir. İlim adamı olarak kuşlar konusuna ve etnografyaya da bir hayli hizmeti do­kunmuştur.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler