Dünya Edebiyatı

el-Mahsul Fahreddin er-Razi Kitabı, Konusu, Hakkında Bilgi

el-Mahsûl. Fahreddin er-Râzî’nin (ö. 606/1210) fıkıh usulüne dair eseri.

Tam adı el-Mahsûl iî ‘ilmi cuşûli’l-îıkh olan eser fıkıh usulünün mütekellimîn metoduyla yazılmış önemli kitapla­rından biridir. Râzî eserinde, mütekellimîn ekolünün kendinden önceki dört önemli fıkıh usulü kitabı olan Kâdî Abdülcebbâr’ın el Umed, Ebü’I-Hüseyin el-Basrî’nin el-Mıftemed, İmâmü’l-Haremeyn el-Cüveynî’nİn ei-Burhân İî uşûli’l-hkh ve Gazzâlî’nin el-Müstaşfa’sını cem’ ve ihtisar ederek yeni bir tertip ve tasnife tâbi tutmuştur. Aynı eserlerden ihtisar edilerek meydana getirilen bir diğer fıkıh usulü kitabı da Seyfeddin el-Âmidî’nin el-İhkâm’ıdır. Ancak İbn Haldun’un da işaret ettiği gibi el-İhkûm’da daha ziyade görüşlerin tahkikine ve meselelerin ayrıntılarına ağırlık verilirken el-Maftşûl’de deliller ve ihti-câc üzerinde durulmuştur. Bu iki eserin, söz konusu yaklaşım farklılıklarına rağ­men en azından mensup oldukları mü­tekellimîn mesleği içerisinde orijinal bir üslûp ve sistematikle yazılan temel me­tinler serisinin en son İki kitabı olma gibi bir değeri paylaştıkları söylenebilir.

Fahreddin er-Râzî, el-Mahsûl’ü otuz yaşları gibi ilim hayatı bakımından çok genç sayılabilecek bir dönemde kaleme almış ve 576 (1180) yılında tamamlamış­tır. Eser, yazıldığı tarihten itibaren fıkıh öğrencileri ve ilim adamları tarafından büyük rağbet görmüş ve pek çok kişi ta­rafından istinsah edilmiş, hatta tahrife varacak düzeyde çeşitli istinsah farklılık­larına uğramıştır. Da­ha müellifinin sağlığında temel bir kaynak olarak kullanılmaya başlanan el-Mahşûl’ün birçok kütüphanede yazma nüs­haları bulunmakta olup çeşitli baskıları ve Tâhâ Câbir el-Ulvânî tarafından altı cilt halinde tahkikli neşri yapılmıştır.

el-Mahşûl’de fıkıh, fıkıh usulü, ilim, zan, nazar, delil, emare gibi terimler hak­kında kısa açıklama yapıldıktan sonra sı­rasıyla şerT hüküm. Kur’an ve Sünnet la­fızlarından hüküm çıkarmaya yarayan dil ve yorum kuralları (lugavî ve lafzî meseleler), icmâ, haber, kıyas, teadül ve tercih, ictihad, fetva konuları ele alınmıştır. Bab ve fasıl sistematiği üzerine kurulu olan eser­de, muhalif görüşler ve delilleri bazan ait oldukları şahıs ve ekoller de belirtilerek ayrıntılı biçimde aktarıldıktan sonra bun­ların tartışması yapılmış ve kitap genel olarak diyaloglar halinde yazılmıştır.

İlgili Makaleler