Tarihi Şahsiyetler

Ebu Seleme (Abbasi veziri) Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

EBU SELEME ( ? -750) Abbasi veziri. Emevi Devleti’nin çökmesini hazırlayan Abbasi propagandalarında etkinlik göstermiştir.

Ebu Seleme Hafs b.Süleyman el-Hallal’m nerede doğduğu bilinmiyor. 750’de Kûfe’de öldü. Emeviler’ in Arap olmayan Müslümanlar’a (Mevâlî) kötü davranmaları, özellikle Horasan’da Abbasiler’e sürekli yandaş kazandırıyordu. Ayrıca Abbasiler Peygamberde yakın akraba olduklarından her yerde saygınlık kazanıyorlardı. Halife Ali soyunun da desteğini kazanınca Emeviler’e karşı Iran halkı ve buradaki Arap askerleri arasında etkin bir propagandaya giriştiler. Ebu Seleme, Horasan’da durup dinlenmeden halkı ayaklanmaya kışkırtıyordu.

746’da Horasan’da başlayan ayaklanma hızla yayıldı. Uzun ve kanlı mücadelelerin sonunda hilafet Emeviler’den Haşimiler’in Abbasi koluna geçti. Hükümet merkezi Şam’dan Kûfe’ye taşındı. Ebu Seleme burada vezir ilan edildi. İslam tarihinde vezir sanım ilk kez alan kişi Ebu Seleme’dir. Vezirlik kurumu Abba-siler döneminde Iran örnek alınarak kuruldu. Buna benzer bir görev Peygamber ve ilk dört halife döneminde de vardı. Yalnız bunlara daha çok kâtip adı verilmekteydi.

Ebu’l-Abbas 750’de es-Seffah unvanıyla halife oldu. Başka ünlü bir propagandacı olan Ebu Müslim Horasani, Abbasiler’e bağlı kaldı. Ebu Seleme ise yavaş yavaş Ali yandaşlarını tutmaya başladı. Bu yüzden tüm başarılı hizmetlerine karşın Kûfe’de öldürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler