Filozof Biyografileri

David Ricardo Kimdir, Hayatı, Teorileri, Görüşleri, Hakkında Bilgi

RICARDO, David (1772-1823)

İngiliz, iktisatçı. Klasik İktisat Okulu’nun kurucularından ve en önemli temsilcilerindendir.

19 Nisan 1772’de Londra’da doğdu, 11 Eylül 1823’te aynı kentte öldü. Hollanda asıllı bir Yahudi ailesinden gelen Ricardo’nun babası borsa işleriyle uğraşıyordu. On bir yaşındayken Musevi eğitimi görmek üzere Hollanda’ya gönderildi. 1787’de Londra’ya dönen Ricardo, kısa bir süre sonra babasına borsada yardıma başladı. 1793’te din değiştirerek bir Hıristiyan kızla evlenmesi üzerine ailesi ile arası açıldı ve mirastan mahrum edildi. Bunun üzerine, babasının yanında edindiği bilgi ve deneyimi kullanarak kendi hesabına borsa bankerliğine başlayarak kısa sürede zengin oldu.

Ricardo, 1799’da Adam Smith’in Wealth ofNations (Ulusların Zenginliği) kitabını okuyunca iktisada karşı büyük bir ilgi duymaya başladı. Borsa ve para konularını yakından bilmesi nedeniyle ilk önce somut ve güncel iktisat politikası sorunları üzerinde çalıştı. Bank of England’ın savaş sırasında izlediği aşırı banknot ihracı politikasını eleştiren imzasız bir gazete makalesi ilk iktisat yazısıydı. Bunu 1810’da aynı konuları ele alan, The High Price of Bullion: A Proof of the Depreciation of Bank Notes (“Madeni Paranın Yüksek Fiyatı: Banknotların Değer Yitirmesine İlişkin Bir Kanıt”) başlıklı broşürü izledi. Bu çalışma, o sıtada İngiliz kamuoyunu yakından ilgilendiren sterlinin Kıta Avrupa’sında değer yitirmesi sorunu üzerindeki tartışmalara önemli bit katkı olarak görüldü. Ricardo’nun bu konudaki savları ve önerileri parlamento tarafın dan kurulmuş olan Madeni ParaKomite-si’nce de benimsenmesine karşın Avam Kamarası’nda kabul götmedi.

Bit iktisatçı olarak ün kazanmasını bu konudaki tartışmalara borçlu olan Ricardo, 18l4’te yeterince servet yaptığı borsa yaşamından çekildi. Gloucestershire’de satın aldığı malikâneye yerıeşti ve zamanını iktisadi konularda çalışmaya ve yazmaya ayırdı. O sırada İngiltere’de buğday ithalatının serbest bırakılıp bırakılmamasına ilişkin ciddi bir tartışma sürdürülüyordu. Tartışmanın ekseni, korumacı Tahıl Yasaları (Corn Laws) üzerinde idi. Malt-hus, West, Torrens ve Ricardo bu tartışmaya birer broşürle katıldılar. Bu çalışmalar, iktisat biliminin gelişiminde çok önemli bir rol oynayacak olan rant kuramının temellerinin ortaya konmasını sağladı. Bunların arasında, An Essay on the Influence of a Lou) Price of Corn on the Profits of Stock (“Düşük Buğday Fiyatının Sermayenin Kârları Üzerindeki Etkisi Üstüne Bir Deneme”) başlığını taşıyan Ricardo’nun incelemesi kuramsal bütünlük bakımından en önemlisiydi. Ricardo bu çalışmasıyla İngiltere’deki serbest ticaretçi akımın en etkili sözcülerinden biri olarak sivrildi ve iktisat sorunlarına kuramsal bir açıdan yaklaşmadaki yeteneklerini ortaya koydu.

1811’de tanıştığı ve aralarında yakın bir dostluk kumlan James Mili, 1814’ü izleyen yıllarda Ricardo’yu, iktisadın ilkelerini ortaya koyan genel bir kitap yazmaya teşvik edince yazarlık yeteneklerine pek güvenmeyen Ricardo, bu işe arkadaşının zorlamasıyla ve isteksizce girişti. 1817’de, OnthePrinciplesofPoliticalEconomyand Taxation (“Politik İktisadın ve Vergilemenin İlkeleri Üstüne”) başlıklı ana yapıtım yayımladı. 750 adet olarak basılan bu kitap kısa zamanda tükendi. 1819’da ikinci,
1821’de üçüncü baskıları çeşitli düzeltme ve geliştirmelerle yayımlandı. 1819’da Portatlington temsilcisi olarak Avam Kamarası’na giren Ricardo, parlamentoda serbest ticaretçi politikaların etkili bir savunucusu olarak ön plana çıktı. 1822’de Kıta Avrupa’sında uzun süren bir gezi yaptı ve ölümünden çok sonra yayımlanacak olan gezi notlarını tuttu. 1823’te sağlığı bozulunca parlamentodan ayrıldı.

İlgili Makaleler