Tarihi Şahsiyetler

Cemal Paşa Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Ahmed Cemal Paşa. Asker ve devlet adamı (6 Mayıs 1872’de Midilli’de doğdu, Ermeni komitecileri tarafından 21 Temmuz 1922’de Tiflis’te öldürüldü). 

Askerî Eczâcı Mehmed Nesîb Efendinin oğludur. 1890’da Kuleli Askerî Lisesinden 1895’te de Harp Akademisinden mezûn oldu. Genelkurmay Birinci Şûbesinde bulundu. Kırklareli İstihkâm İnşâatı Şûbesinde çalışmak üzere II. Orduda görev yaptı. Daha sonra Selânik’teki Redif Fırkası Kurmaybaşkanlığına tâyin edilerek III. Ordu emrine verildi.

Cemâl Paşa, Osmanlı Devletinin içinden sarsılıp, daha sonra yıkılmasına zemin hazırlayan meşhur İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin ileri gelen reislerinden ve faal elemanlarından idi. Nitekim adı geçen cemiyetin  Netîcede Cemâl, Enver, Talat ve diğer cemiyete üye paşaların yıkıcı çalışmaları etkisini gösterdi ve II. Abdülhamîd zorla tahtından indirildi. Pâdişâh’a tahttan indirildiğini bildirmek için saraya gelen heyet arasında Ermeni Aram, Yahûdî Emanuel Karasu’nun bulunması, cemiyetin vatan hâinleri ile ne derece irtibat hâlinde olduğunu açıkça göstermektedir.

1899 yılında Selânik’te Talat Paşa ve arkadaşları tarafından kurulması üzerine Cemâl Paşaya, bu yıkıcı cemiyetin ordu içinde teşkilâtlandırılması ve II. Abdülhamîd gibi bir pâdişâhın, istibdat yaygaralarıyla tahttan indirilmesini sağlayacak faaliyetleri yürütmek vazîfesi verilmişti. Bu gizli örgütlenmeyi devam ettiriken 1905’te binbaşılığa yükseldi. 1906’da Rumeli Demiryolları müfettişliğine atandı. Bu dönemde İttihat ve Terakki’nin Rumeli örgütlenmesinde etkin rolü oldu. 1907’de III. Ordu kurmay heyetine atandı. Burada binbaşı Fethi (Okyar) ve kolağası rütbesindeki Mustafa Kemal’le (Atatürk) birlikte çalıştı.

İlgili Makaleler