Edebi Şahsiyetler

Michael Ventris Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VENTRIS, Michael (1922-1956)

İngiliz, mimar ve dilbilimci. Eski Minos ve Miken uygarlıklarının yazısını çözmüştür.

George Francis Michael Ventris 12 Temmuz 1922’de Wheathampstead yöresindeki Hertfordshire’ da doğdu, 6 Eylül 1956’da Hatfield yakınlarında geçirdiği bir trafik kazasında öldü. Küçük yaşta klasik yapıtlara duyduğu ilgi sonucu Eski Yunanca ve Latince öğrendi. On dört yaşındayken çeşitli şifreleri kolaylıkla çözüyordu. 1936’da ünlü arkeolog A.Evans’ın, Girit’te bulduğu Minos uygarlığı üzerine bir konferansını dinledikten sonra bu uygarlığın Linear-B adı verilen yazısını çözmek için çalışmaya başladı. 1940’ta on sekiz yaşındayken American Journal of Archaeology adlı dergide yayımlanan makalesinde, bu yazı ile Etrüsk dili arasındaki ilişkiye dikkati çekti. Bu arada üniversiteye giderek mimarlık öğrenimini tamamladıktan sonra II.Dünya Savaşı’nda Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde görev yaptı. 1949’da yeniden Linear-B’nin çözümüyle ilgilenmeye başladı. ÎÖ 1450-1150 arasında Girit’te ve Yunanistan’da kullanılan bu yazının çözümünde Ventris ilk kez istatistik yöntemlerinden yararlandı. O güne değin bulunan ve yayımlanan tüm tabletlerdeki hece ve işaretleri tarayarak bunları çeşitli biçimlerde yan yana getirmeyi denedi. 1952’de B.B.C.’nin bir programında, bulduğu ilk sonuçları açıkladı ve bu yazının Eski Yunanca’nın eski bir biçimi olduğunu ileri sürdü. Aynı yıl Cam-bridge Üniversitesi’nden dilbilimci John Chadwick (1920) ile birlikte çalışmaya başladı. İkisi, yeni gelişmeleri 1953’te Journal of Hellenic Studies dergisinde yayımladılar. Ortak ürünleri olan Documents in Mycenaean Greek (“Miken Yunancası Belgeleri”) 1956’da, Ventris’in ölümünden birkaç hafta sonra çıktı. Chadwick, Ventris’in ölümünden sonra bu alandaki çalışmalarını sürdürerek 1958’de The Decip-herment of Linear-B (“Linear-B’nin Çözümü”) adlı yapıtını yayımladı.

Yunan tarihinin aydınlatılmasında yeni bir adım olan Ventris’in buluşu, Eski Yunan dilinin, bilinenden yedi yüzyıl daha önce de kullanıldığını ortaya koymuştur. Bu çözümü, onun İngiliz İmparatorluk Madalyası, London University College’ın onursal üyeliği ve Uppsala Üniversitesi’nin onursal doktorluk unvanıyla onurlandırılmasma yol açmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): “Evidence for Greek Dialect in the Mycenaean Archives” (J.Chadwick ile), Journal of Hellenic Studies, 1953, (“Miken Arşivlerinde Yunan Lehçesi Kanıtları”); Documents in Mycenaean Greek (J.Chadwick ile), 1956, (“Miken Yunancası Belgeleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler