Tarihi Şahsiyetler

Cafer bin Ebu Talib (Cafer-i Tayyar) Kimdir, Hayatı, Şehadeti, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ebû Abdillâh Ca’fer b. Ebî Tâlib b. Abdilmuttalib el-Hâşimî (ö. 8/629) Hz. Muhammed’in amcasının oğlu, Mûte Savaşı kumandanlarından, sahâbî.

Yaklaşık 590 yılında Mekke’de doğ­du. Hz. Ali’nin öz kardeşi olup ondan on yaş büyüktü. Ebû Tâlib’in çocuklarının fazla oluşu sebebiyle geçim sıkıntısı çek­tiği sırada yükünü hafifletmek üzere Hz. Peygamber Ali’yi, amcası Abbas da Ca’fer’i yanına almıştı. Bu sebeple Ça’fer’in gençlik yıllan amcası Abbas’ın yanında geçti.

Ca’fer b. Ebû Tâlib Hz. Peygamber’e ilk iman edenler arasında yer aldı. Onun Hz. Ebu Bekir’den önce İslâm’a girdiği rivayet edildiği gibi 25 veya 32. müslüman olduğu da söylenmektedir. Mekkeli müşriklerin müslümanlara eziyet ve işkenceleri artınca Ca’fer hanımı Esma bint Umeys ile birlikte Habeşistan’a hic­ret eden ikinci kafileye katıldı ve Hz. Peygamber tarafından bu kafileye başkan tayin edildi. Oğlu Abdullah Habeşistan’da dünyaya geldi ve orada doğan ilk müslüman olarak anıldı. Hicret eden müslü­manlara iltica hakkı tanınmaması konu­sunda Kureyşliler elçi olarak Habeşistan’a Ebû Rebîa b. Mugıre el-Mahzûmî ile Amr b. Âs’ı gönderdikleri zaman Habeş Hü­kümdarı Necâşî Ashame’nin huzurunda müslümanlan Ca’fer temsil etti. Bu sor­gulamada büyük bir açıklık, cesaret ve maharetle İslâm inançlarını ortaya ko­yup yurtlarını terketme sebeplerini izah eden Ca’fer, Kureyş temsilcilerinin eli boş dönmesini ve Necâşî’nin mülteci müslümanlan himaye etmesini sağladı. Hatta bunun ardından Necâşi’nin Ca’fer sayesinde müslüman olduğu söylenir.

Bedir Gazvesi’ne katılmamış olmakla beraber kendilerine Hz. Peygamber’in bu savaşta elde edilen ganimetlerden pay ayırdığı ve Bedir’e katılma şeref ve sevabına sahip olduklarını belirttiği se­kiz kişiden birisi de Ca’fer b. Ebû Talib idi. Hz. Peygamber’in bu uygulaması ba­zı kaynaklarda yanlış yorumlanmış ve Ca’fer’in Bedir Gazvesi’ne katıldığı zan­nedilmiştir. Halbuki Ca’fer Habeşistan’a hicretinden sonra 7 (628] yılına kadar orada kalmıştır. Bu sebeple Hz. Peygamber’in Medine’ye hicret ettiği ilk sene muhacirler ile ensar arasında kardeşlik bağı (muâhât*) kurduğu sırada Ca’fer b. Ebû Tâlib’i Muâz b. Cebel ile kardeş yaptığı şeklindeki rivayetleri de şüphe ile karşılamak gerekir.

İlgili Makaleler