Tarihi Şahsiyetler

Augustus Pugin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PUGIN, Augustus Welby Northmore (1812-1852)

İngiliz, mimar, kuramcı, mobilya ve mücevher tasarımcısı. Yapıtlarıyla Yeni Gotik üslubun İngiltere’deki gelişimini etkilemiştir.

1 Mart 1812’de Londra’da doğdu, 14 Eylül 1852’de Kent’te Ramsgate’de öldü. J.Nash’in yanında teknik ressamlık da yapmış olan Fransız asıllı mimarlık yazan Augustus Charles Pugin’in (1762-1832) oğlu, Amerika, İrlanda ve İngiltere’deki kiliseleriyle tanınan mimar Edward Welby’nin (1834-1875) babasıdır. Babasının çeşitli kitaplarına mimari resim ve perspektifler çizdi. Onun ölümüyle yarım kalan kitapları, başka yazarlannda yardımıyla tamamladı. 1827’de Windsor Şatosu’nun mobilyalannı tasarladı. 1829-1831 arasında bir marangoz atölyesi açtı. Burada bir süre Drury Lane Tiyatrosu’nun dekorlarını yaptı. 1831’de Covent Garden’de sergilenen Kenilıvorth operasının bütün dekorlarını hazırladı. İki yıl sonra, Salisbury dolaylarında kendisi için bir ev tasarladı ve tam bir eğitim görmemiş olmasına karşın bundan sonra bütünüyle mimarlığa yöneldi. Bir yandan da mimarlık ve yaşam üstüne görüşlerine yer verdiği yazılar yayımlıyordu. 1836’da Contrasts (“Karşıtlıklar”) adlı ünlü kitabı çıktı. İç-dış, strüktür-estetik bütünlüğünden dolayı gotik mimarlığı savunduğu bu yapıtında gününün toplumsal değerlerini yererken, Orta Çağ’daki insan ilişkilerinden ve Hıristiyanlık değerlerinden özlemle söz etmesi bazı din çevrelerinde şiddetli tepkilere yol açtı. Ancak aynı kitap Katolikler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Pugin bu tarihten başlayarak bu kesimin en aranan mimarı oldu. Gotik üslupta çok sayıda kilise, okul, şato, saray ve kırevi tasarladı. Sosyal sınıflar arasında bütünleşmeyi sağlayabilmek için daha güçlü, sağlıklı ilişkiler ve farklı bir sistem önerdiği kitaplarıyla adını İngiltere dışında da duyurdu. Ancak ailesindeki hastalık ve geçimsizlikler duyarlı kişiliğini çok yıpratmıştı. Gençlik yıllarında geçirdiği bir sinir hastalığına yeniden yakalandı ve Ramsgate’deki özel bir akıl hastanesinde öldü.

Öfkeli bir dille yazdığı kitapları ve tiyatro dekorunu çağrıştıran bir yüzeyselliğin etkili olduğu gotik yapılarıyla kısa zamanda bütün İngiliz mimarlarını etkisi altına alan Pugin, bu üslubun İngiltere’de yeniden yayılmasında büyük rol oynamıştır.

İlgili Makaleler