Tarihi Şahsiyetler

Charlemagne (Şarlman) Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

CHARLEMAGNE (742-814)

Frank kralı ve Kutsal Roma-Cermen imparatoru. Batı Avrupa’daki iktisadi, siyasi ve kültürel dağınıklığa son vermeye çalışmıştır.

2 Nisan 742’de doğdu, 2S Ocak 814’te Aix-la-Chapelle’de (şimdiki Aachen) öldü. Asıl adı I.Charles’dır. Gerçekleştirdiği büyük fetihler ve imparator olması nedeniyle Latince’de Büyük Kral anlamına gelen Carolus Magnus (Charlemagne) adıyla anılmaya başlamıştır. Kral Kısa Pepin’in ikinci oğludur. Annesi Laon Kontu Caribert’in kızı Bertrade’dır. Charlemagne Saint-Denis manastırı başrahibi Foulard tarafından saray okulunda eğitildi. Çocukluğu babasının yönettiği savaşlara katılmakla geçti. Kısa Pepin 24 Eylül 768’de ölünce, kardeşi Carloman’la birlikte kral ilan edildi. Charles kendisine düşen Neustria, Austra-sia ve Aktinya’nın bir bölümünün yönetimini üstlendi, Carloman ise Aktinya’mn diğer bölümüyle, Alsa-ce Bourgogne ve Septinya’yı yönetmeye başladı. Carloman’a düşen topraklar Charles’mkiierden çok daha geniş ve zengin olduğundan iki kardeş arasında çekememezlik başladı. Aktinya’da başgösteren bir ayaklanmayı bastırmak için 769’da düzenlediği bir seferde Charles’a Carloman’m vardım etmeyi reddetmesiyle aralarındaki gerginlik daha da arttı. Anlaşmazlık bir kardeş kavgasına dönüşmek üzereyken, Carloman 4 Aralık 771 ’de aniden öldü. Charles annesinin, Lombardiya Kralı Desidarius’un ve Bavyera Dükü Tassilo’nun desteğini alarak Carloman’m çocuklarını saf dışı bıraktı ve tüm Frank Krallığı’nın yönetimine el koydu.

Charlemagne Franklar’m kralı olduktan sonra krallığının sınırlarını genişletme hareketine başladı. Amacı iktidarım tehdit eden öğeleri yoketmek, gücünü tüm kıtaya, özellikle de İtalya’ya yaymaktı. Frank İtalya’sını, oğlu Pepin’in yönetimine vermeyi ve Benerento Vasal Düklüğü’nü Bizans ile Frank Krallığı arasında tampon bir devlet yapmayı düşünüyordu. Bu yolda ilk olarak Lombard Kralı Desidarius’a karşı harekete geçti. Desidarius Roma’yı işgal ederek Papalık’ı tehdit etmeye, Frank yandaşlarını öldürtmeye başlamış, Carloman’m kendisine sığman dul eşinin çocuklarına taç giydirmeye kalkışmıştı. Charlemagne 77 l’de evlendiği Desidarius’un kızını boşayarak Lombardiya’yı işgal etti ve başkent Pavia’yı kuşattı. Bu arada Papa I.Andrian ile birlikte bir ayine katılarak papadan sağladığı yardım karşılığında İtalya’nın kuzeyindeki toprakları Frank Krallığı’na bağışlamasını istedi. Papa Charlamagne’ın isteğini kabul etti. Bunun üzerine Charlemagne Lombardiya savaşını tamamladı. Desidarius’u tutsak aldı ve 5 Haziran 774’te Lombardlar’m demir tacını giydi. Böylece Lombard toprakları Frank topraklarına eklenmiş ve Kutsal Deniz’in bağımsızlığım tehdit eden tüm öğeler ortadan kaldırılmış oldu.

İlgili Makaleler