Tarihi Şahsiyetler

Ernst Zermelo Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ZERMELO, Ernst (1871-1953)

Alman, matematikçi. Küme kuramına katkılarıyla tanınmıştır.

Ernst Friedrich Ferdinand Zermelo 27 Temmuz 1871’de Berlin’de doğdu, 21 Mayıs 1953’te Freiburg’ da öldü. Berlin, Halle ve Freiburg’da gördüğü ve matematik, fizik ve felsefe dallarını kapsayan yükseköğrenimi sırasında birçok büyük matematikçi ve fizikçinin derslerini izleme olanağı buldu. Doktorasını 1894’te Berlin Üniversitesi’nde tamamladı. 1899’da Göttingen Üniversitesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı. 1905’te profesör oldu. 1910’da Zürich Üniversitesi’nin çağrısına uyarak İsviçre’ye gittiyse de 1916’da sağlık nedenleriyle bu ülkeden ayrılmak zorunda kaldı. Aynı yıl kazandığı beş bin Alman Markı tutarındaki bir ödül sayesinde, sağlığının düzelmesine yetecek bir süre çalışmadan, Kara Ormanlar’da yaşama olanağı buldu. 1926’da Freiburg Üniversitesi’nde onursal profesör olarak çalışma yaşamına döndü. 1935’te Hitler yönetimini kınamak amacıyla görevini bıraktı. II.Dünya Savaşı’ndan sonra görevine dönen Zermelo, çalışmalarını yaşamının sonuna değin Freiburg’da sürdürdü.

Matematiğin çeşitli alanlara, özellikle de fiziğe uygulanımma ve doktora konusu olarak seçtiği değişimler hesabına ilgisini yaşamı boyunca yitirmeyen Zermelo, en önemli çalışmalarını küme kuramı alanında gerçekleştirdi. 1900’lü yılların başlarında, birçok kaynakta kendi adıyla anılan “iyi sıralama teoremi”ni kanıtlayarak, çağdaş matematiğin gelişimi açısından büyük bir önem taşıyan küme kuramına değerli bir katkıda bulundu. 1908’de, bir kümenin öğeleri arasında, a
Yine aynı yıl, Cantor’un küme kuramını aksi-yomlu bir yapıya dönüştürmeyi amaçlayan çalışmalar yapan ve yedi aksiyomlu bir dizge geliştiren Zermelo, sonraki yıllarda yeniden düzenlediği bu dizgeyi kullanım alanı bulacak bir yetkinliğe kavuşturamadı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler