Tarihi Şahsiyetler

Piyale Paşa Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

PİYALE PAŞA (1515 ?-1578)

Osmanlı devlet adamı. On dört yıl kaptan-ı deryalık, on yıl vezirlik yapmış Akdeniz’de Osmanlı-Jar’ın etkisini artırmıştır.

Doğum tarihi kesin değildir. Tolna’da (Macaristan’da) doğdu, 21 Ocak 1578’de İstanbul’da öldü. Macar asıllı olduğu sanılıyor. 1526 Mohaç seferinden sonra Saray’a alınarak Enderun’da yetiştirildi. 1547’de kapıcıbaşı oldu. 1554’te Gelibolu sancak beyliği ile kaptan-ı deryalığa atandı. Fransa’nın Akdeniz’de ortak bir harekât için başvurusu üzerine 1555’te Turgut Reis’le birlikte Akdeniz’e açıldı. İtalya’nın güneyindeki Reggio Kalesi’ni kuşatarak ele geçirdi. Fransızlar’la birlikte Elbe Adası’nı aldı. Ortak kuşattıkları Korsika Adası’nın kuzeybatısındaki Calvı Kalesi, iki donanmanın farklı savaştaktikleri nedeniyle düşürülemeyince İstanbul’a döndü.

1556’da İspanyollar’a bağlı önemli bir üs olan Oran ve Bougie, 1557’de Tunus’un kuzeyindeki Bizerte, 1558’de yine İspanyollar’m elinde bulunan Minorka Adası’nın önemli kentlerinden Ciudadela alınarak Napoli yakınındaki Sorrento limanı yağmalandı.Böy-lece Balear A daları’nın hemen hemen tümü Osmanlı etki alanına girdi. Büyük ganimetlerle İstanbul’a dönen Piyale Bey, Cezayir beylerbeyliği payesi ile paşa oldu.

İlgili Makaleler