Tarihi Şahsiyetler

Süleyman Ferit Eczacıbaşı Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ECZACIBAŞI, Süleyman Ferit (1885-1973) Türk, eczacı. Türkiye’de hazır ilaç ve kozmetik üretimini başlatan ilk eczacılardandır.

İzmir’de doğdu, 18 Nisan 1973’te aynı kentte öldü. 1904’te İstanbul Tıp Fakültesi’ne bağlı Eczacılık Yüksek Okulu’nu bitirerek, aynı yıl İzmir Guraba Hastanesi’nde “ikinci eczacı” olarak çalışmaya başladı, iki yıl sonra da başeczacılık görevine getirildi. Hastanenin ecza laboratuvarını çağdaş anlayışla yeniden örgütleme çabalarına karşılık, 1909’da İzmir İl Genel Meclisi kararıyla kendisine yaşam boyu “eczacıbaşı” unvanı verilen ve sonradan bu unvanı soyadı olarak benimseyen Süleyman Ferit, ertesi yıl serbest çalışmayı seçmesine karşın hastanedeki görevini de yıllarca gönüllü olarak sürdürdü.

ilk eczanesini açtıktan birkaç yıl sonra küçük bir laboratuvar kurarak, hazır ilaçların yanı sıra kolonya, losyon, krem gibi ilk kozmetik ürünlerinin de yapımına başladı. Bu laboratuvar, Cumhuriyet öncesi dönemde, belli başlı ilaçları kullanıma hazır olarak pazara süren ilk örneklerden biriydi. Bu girişimiyle Süleyman Ferit, Türkiye’de geleneksel eczacılığın son temsilcileri ile Türk ilaç sanayiinin doğuşunu hazırlayacak ilk eczacılar kuşağı arasında yer aldı. Balkan ve I.  Dünya Savaşı yıllarında görevlendirildiği askeri hastanelerde kolera ve tifüs salgınlarına karşı yoğun bir savaş verdi ve Cumhuriyet sonrası dönemde uzun yıllar İzmir’in yerel yönetim kuramlarında görev aldı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler