Tarihi Şahsiyetler

William Herschel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HERSCHEL, Frederick William (1738-1822)

Alman asıllı İngiliz astronom. Uranüs gezegenini keşfetmiş, Samanyo-lu’nun ve evrenin biçimi konusunda ilk bilimsel kuramları geliştirmiştir.

15 Kasım 1738’de Almanya’da Hannover’de doğdu, 25 Ağustos 1822’de İngiltere’de Bucking-harrishire yakınlarındaki Slough’da öldü. Çocukluğunda, Hannover’deki piyade alayının bandosunda çalışan babasından müzik dersleri aldı. 14 yaşında alay bandosunda obuacı olarak çalışmaya başlamıştı. Yedi Yıl Savaşlan’nın (1756-1763) ikinci yılında, Hannover’in Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine kardeşi Jacob ile birlikte İngiltere’ye kaçtı. Geçimini müzik bilgisinin yardımıyla sağladığı bu yıllarda İngiltere’ye yerleşmeye karar verdi ve gerçekte Frederich Wilhelm olan adını Frederick William olarak değiştirdi. 1766’da Bath kentindeki Octagon Chapel’in orgculuğuna getirildi. Bath’e yerleştiği yıllarda müzik konusundaki kuramsal bilgilerini geliştirmek isteğiyle Harmonics (“Harmonikler”) adlı yapıtını okuduğu Robert Smith’in (1689-1768) A complete System of Opticks’ini (“Optiklerin Tam Bir Dizgesi”) de inceleyince teleskop yapımına ve astronomiye ilgi duymaya başladı. Bu alanlardaki çalışmalarını, 1772’de İngiltere’ye geçmesini sağladığı kızkardeşi Caroline’nin yardımıyla geliştiren Herschel, 1774’te ilk teleskopunun yapımını tamamladı ve 1781’de Uranüs gezegenini keşfetti.

Uranüs’ün keşfinden sonra Royal Society’nin Copley Madalyası’nı alan ve derneğin üyeliğine seçilen Herschel, 1782’de III. George’un bağladığı maaş sayesinde müziği terkedip, tüm vaktini astronomi için kullanmaya başladı. Aynı yıl kralın astronomu olarak Windsor Kalesi yakınındaki Datchet’e, 1787’de Old Windsor’a, ertesi yıl da yaşamının geri kalan bölümünü geçireceği Slough’a taşındı. 1788’de yaptığı evlilik Herschel’e kendisi gibi ünlü bir astronom olacak olan oğlu John’u kazandırdı.

Yaşamının sonuna değin Caroline’nin yardımıyla sürdürdüğü çalışmalarıyla astronominin gelişmesine büyük katkılarda bulunan, 2.500 dolayında bulutsu ve yıldız kümesini, 848 çiftyıldızı içeren kataloglar ve yetmiş makale yayımlayan Herschel 1816’da, Sir unvanıyla ödüllendirildi.

İlgili Makaleler