Filozof Biyografileri

Werner Sombart Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SOMBART, Werner (1863-1941)

Alman, iktisatçı ve sosyolog. Alman Tarihçi Okulu’nun en son temsilcisidir.

19 Ocak 1863’te Ermsleben’de doğdu, 13 Mayıs 1941’de Berlin’de öldü. Zengin bir toprak sahibi ve milletvekilinin oğluydu. Pisa ve Berlin üniversitelerinde eğitim gördü, Schmoller’in öğrencisi oldu. 1888’de doktorasını aldıktan sonra Bremen Ticaret Odası sekreterliği yaptı. 1890-1905 arasında Breslau Üniversitesi’nde profesörlük yaptı. O dönemdeki reformcu düşüncelerinden dolayı hiç terfi ettirilmeyen Sombart, 1905’te Berlin’deki bir ticaret okulunda öğretmenlik etmeye başladı, 1917’de Berlin Üniversitesi’ne geçti ve 1931’de emekli olana değin burada akademik yaşamım sürdürdü.

Önceleri Marxizm’in hayranı, daha sonra düşmanı olan Sombart’ın ilk yazıları sendikalar ve sosyalizm üzerineydi. Birçok ciltte tamamladığı ve başyapıtı sayılan Der moderne Kapitalismus’da (“Çağdaş Kapitalizm”) kapitalizmin gelişmesini genel ve evrensel yasalardan çok, özgül güçlerin bir sonucu olarak ele almış ve Marx’ın aynı konuyu ele alış biçiminin tersine, maddi gelişmeleri manevi ve ahlaksal gelişmelerin bir sonucu olarak görmüştür.

1934’te yayımlanan Der deutsche Sozialismus (“Alman Sosyalizmi”) adlı kitabında Nazizm’in övgüsünü yapan Sombart, Nazizm’i, geleceğini 30 yıl önce ilan etmiş olduğu sosyalizm-kapitalizm bileşimlerinden biri olarak görmüş, bunun Alman ulusunun ruh ve kişiliğine en uygun bir rejim olduğunu açıklamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Der modeme Kapitalismus, 1902-1927, (“Çağdaş Kapitalizm”); Der deutsche Sozialismus, 1934, (“Alman Sosyalizmi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler