Edebi Şahsiyetler

Vincenzo Galilei Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GALİLEİ, Vincenzo (ykş. 1533-1591)

İtalyan besteci ve müzik kuramcısı. Dramatik müziğin gelişmesinde rol oynamıştır.

Floransa yakınlarında doğdu, 2 Temmuz 1591’de aynı yerde öldü. Lavtist ve besteci olarak tanındı. 1560’larda, operanın gelişmesinde etkili olan Vernio Kontu Giovanni Bardi’nin (1534-1612) önerisiyle müzik kuramı üzerine dersler aldı. Venedik’te Gio-seffo Zarlino (1517-1590) ile çalıştı. Bir süre Piza’da lavta öğretmenliği yaptı. Madrigallerini, bestelerini ve kuramsal görüşlerini içeren kitaplar yayımladı.

Galilei, 16. yy’da eski Yunan müziğinden ve tiyatrosundan esinlenerek yeni bir müzik anlayışı geliştiren Camerata adlı grubun önde gelen üyelerindendir. Operanın bir tür olarak ortaya çıkmasında etkili olan betimlemeye ve anlatıma yönelik stilo rappresentativo’nun ve müzikten çok konuşmaya dayanan recitativo tekniğinin gelişmesinde rol oynamıştır. Ayrıca, eski Yunan müziğindekilere benzeyen ilk solo şarkıların da onun tarafından yazıldığı sanılmaktadır, ancak bu çalışmaları günümüze ulaşmamıştır.

Galilei, savunduğu kuramsal görüşlerle yeni müzik anlayışının gelişimine katkıda bulunmuştur. Kitaplarında, Zarlino’yu, dönemin ses ve akortlama sistemini, çalgı müziği anlayışını eleştirmiş, farklı ritmik yapılardaki melodilerin birlikte söylenmesiyle sözlerin doğal ritminin bozulduğunu ileri sürerek özellikle Italyan madrigal geleneğinde egemen olan polifonik yaklaşıma karşı çıkmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Intavolature de lauto, 1563, (“Lavta Tabulatürü”); Fronimo, dialogo sopra l’arte del bene intovolare, 1568, (“Fronimo, Tabulatür Sonat Üzerine Diyaloglar”); Dialogo della musica antica et della moder-na, 1581, (“Antik ve Modern Müzik Üzerine Diyaloglar”); Libro d’intavolatura di lauto, 1584, (“Lavta Tabula-tör Kitabı”); Discorso intomo all’opere di messer G. Zarlino, 1589, (“G. Zarlino Ustanın Yapıtları Üzerine Konuşmalar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler