Tarihi Şahsiyetler

Victor Hensen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HENSEN, Victor (1835-1924)

Alman fizyoloji ve biyoloji bilgini. Duyu organları ve planktonlar üzerindeki çalışmalarıyla tanınır.

Christian Andreas Victor Hensen 10 Şubat 1835’te Schleswig’de doğdu, 5 Nisan 1924’te Kiel’de
öldü. Würzburg ve Berlin üniversitelerinde başladığı tıp ve doğabilimleri öğrenimini 1859’da Kiel Üniversitesi’nde tamamlayarak, aynı üniversitenin fizyoloji bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı. 1868’de fizyoloji profesörlüğüne, daha sonra kürsü başkanlığına getirilen Hensen, 1877’de Kiel Üniversitesi’nin rektörlük görevini de üstlenmiştir.

Hensen’in araştırmaları, fizyoloji ve deniz biyolojisi olmak üzere başlıca iki alanda yoğunlaşmıştır. Ünlü Fransız fizyoloji bilgini Claude Bernard’ın karaciğerde şeker depolanmasına ilişkin çalışmasından yola çıkarak, 1857’de, Bernard’la aynı zamanda, bu depolanmış şekerin kaynağının glikojen olduğunu buldu. Sonradan çalışmalarını duyu organlarının embriyolojisi, fizyolojisi ve anatomisine yönelterek iç kulaktaki salyangozun yapısını ve kendi adıyla anılan Hensen hücreleri ile Hensen kanalını inceledi. 1866’da görme fizyolojisini araştırarak, gözün yakın ve uzak nesnelere uyumu sırasında göz merceğinin konumunun değiştiğini gösteren Hensen, bu bulgusuyla Helmholtz’un savım destekliyordu.

Hensen’in ikinci ilgi alanı, 1863’ten sonra uzun yıllarını verdiği deniz biyolojisiydi. Denizlerde ve göllerde yaşayan, su canlılarının yaşamında bir denge unsuru olarak büyük önem taşıyan küçük canlıları tanımlamak üzere ilk kez “plankton” terimini kullanan Hensen’dir. 0,05 mm’den başlayarak gözle görülebilir boyutlara dek ulaşabilen ve ancak deniz suyunun hareketiyle yer değiştirebilen bu canlıları incelemek için 1887’de bir aygıt geliştiren Hensen, okyanusların değişik bölgelerinde ve derinliklerinde plankton araştırmaları yapmış ve birçok araştırma gezisi düzenleyerek deniz biyolojisine katkıda bulunmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Experimentaluntersuchung über den Mechanismus der Accommodation, 1868, (“Gözün Uyumu Üzerine Deneysel İncelemeler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler