Tarihi Şahsiyetler

Uluğ Muhammed Han Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ULUĞ MUHAMMED (? – 1445)

Kazan hanı, Hanlığın kurucusudur.

Doğum tarihi ve yeri bilinmiyor. Kazan’da öldü. Cengiz Han’ın oğlu Cuci’nin Toga Timur kolundan gelen İçkili Hasan’ın oğludur. 1395’te Altın Orda Hanı Toktamış’ın tahtını yitirmesinden sonra çıkan iç karışıklıklar sırasında kendisini gösterdi. 1419’da Lehistan-Litvanya Kralı Without’un yardımıyla Kırım’a ve Kıpçak bozkırına egemen oldu. Timurlu Hükümdarı Şahruh’la ilişkisini sürdürerek Kıpçak’taki egemenliğini güçlendirmeye çalıştı. 1423’te saldırıda bulunan Altın Orda Hanı Barak’a yenilerek Kıpçak’ın büyük bölümünü yitirdi. Ancak Lehistan kralından aldığı yardımla 1427’de Saray kentini Barak’tan geri aldı.

1431’de hakemliğine başvurulması üzerine Moskova Knezliği’ne Vasily Temny’yi seçti. 1436’daki iç ayaklanmada Kırım’a geçerek Vasily Temny’nin yardımını istedi. Altın Orda ile arasının bozulmasını istemeyen Vasily yardım etmeyerek üzerine ordu gönderince 5 Aralık 1437’de Belev yakınlarındaki savaşı kazanarak Kazan’a yerleşti ve yeni bir hanlık kurdu.

Haziran 1439’da Moskova’yı kuşattı ama kenti ele geçiremedi. 1444’te Nijni-Novgorod’ıı alarak Murom kentine saldırıda bulundu. Temmuz 1445’te Suzdal yakınlarında yaptığı savaşı kazanarak tutsak aldığı Vasily Temny ve kardeşlerini yüksek bir bedel karşılığında ve vergi ödenmesi koşuluyla serbest bıraktı. Ayrıca Oka Irmağı boyundaki topraklarda oğlunun adıyla anılan Kasım Hanlığı kuruldu. Dağılan Altın Orda hanlığını ele geçirmek amacına ulaşamadan öldü. Yerine oğlu Mahmud geçti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler