Tarihi Şahsiyetler

Turan Güneş Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Turan GÜNEŞ, siyaset ve devlet adamı, öğretim üyesi (Kandıra 1922 – 9 Nisan 1982).

İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi, Paris Hukuk Fakültesinde doktora yaptı ve İstanbul Hukuk Fakültesinde anayasa hukuku asistanı oldu (1951). Güneş’in oldukça hareketli siyasi hayatı 1954’te Kocaeli’den D.P. milletvekili seçilmesiyle başladı. Parlamento’ya girdikten kısa bir süre sonra parti yönetimini eleştiren, basına ispat hakkı tanınmasını isteyen kadro içinde yer aldı ve bunun sonucu olarak da 1955’te D.P.’den ayrılarak Hür. P ’nin kurucuları arasına katıldı. Parti dağılınca öbür ar-kadaşlarıyle birlikte C.H.P.’ye geçti ve parti meclisi üyesi oldu. 27 Mayıstan sonra Kurucu Meclise C.H.P. kontenjanından giren Güneş, 1961 Anayasası m hazırlayan komisyonda görev aldı. Ancak, 1961 seçimlerinde Parlamento’ya giremeyince Üniversiteye döndü. 1965’ten sonra da C.H.P.’de ortanın solu politikasını savunan ön saftaki elemanlardan biriydi; bu yıllarda bir süre genel sekreter yardımcılığı yaptı. 1973 seçimlerinde C.H.P., Parlamento’da en fazla iskemleye sahip parti durumuna gelince Kocaeli milletvekili olarak yeniden parlamentoya giren Güneş, Ecevit’in kurduğu CHP-MSP koalisyon kabinesinde Dışişleri bakanlığına getirildi (1974). Bakanlığı sırasında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı sonunda düzenlenen Cenevre görüşmelerinde Türkiye’yi temsil etti. 1977 genel seçimlerinde de Kocaeli milletvekili seçilen Güneş, CHP’nin kurduğu ve güvenoyu alamayan azınlık hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcılığı görevinde bulundu.

Türk siyasal yaşamında alışılmışın dışında bir üsluba ve çok yanlı, renkli bir kişiliğe sahip olan Turan Güneş, değişik dönemlerde Avrupa Konseyi Meclisi üyeliğinde bulundu ve Siyasi İşler Komisyonu’nun başkanlığını yaptı.

•    YAPITLAR (başlıca): Türk Pozitif Hukukunda Yürütme Organının Düzenleyici İşlemleri, 1965; Araba Devrilmeden Önce, (ö.s.), 1983.

İlgili Makaleler